[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Nieuwe Wiskrant 29-1, oktober 2009

Geestdrift en bezieling voor wiskunde

R. Kaenders

Begeisterung für Mathematik, zo heet de oratie van Rainer Kaenders, die hij op 24 oktober j.l. uitsprak. Tijdens het vertalen kreeg hij de behoefte om een onderscheid te maken tussen ‘geestdrift’: het enthousiasme in de bol, aan momenten en situaties gebonden, en ‘bezieling’: het enthousiasme in de buik, de duurzame liefde voor het vak wiskunde (PDF).

De wiskunde van de honingbij

N. Miéwis

De vorm van de cellen in een bijenraat combineert optimale stevigheid met minimaal materiaalgebruik. Nicole Miéwis laat zien hoe de mens wiskundig berekent wat de bij vanzelf doet (PDF).

The A-files

D. Remmelzwaan

In het kader van haar stage vanuit de lerarenopleiding heeft Daniëlle Remmelzwaan onderzoek gedaan naar de beheersing van de algebraïsche vaardigheden en naar de aanwezigheid van symbol sense van wiskunde B-leerlingen in HAVO5 en VWO5. In dit artikel worden de resultaten van dat onderzoek beschreven en een aantal aanbevelingen geformuleerd (PDF).

De in het artikel genoemde bijlagen vindt u hier en hier.

Wat te bewijzen is (46)

M. Kindt

Martin Kindt trekt analogieën tussen de discrete en de continue analyse en doet daarmee uitspraken over som- en verschilrijen (PDF).

PCMI International Seminar: Bridging Policy and Practice Summer, 2007 - part II

International Seminar Team

Jaarlijks komen uit acht verschillende landen een wiskundedocent en een wiskundedidacticus bij elkaar in het Park City Mathematics Institute, Utah, om een week lang over een bepaald onderwerp te discussiëren. De laatste dag van de bijeenkomst besteedt het International Seminar Team aan het schrijven van ‘briefs’. Onderstaande ‘brief’ gaat over redeneren en bewijzen, en is een mix van gedachten uit Australië, Colombia, Mexico, Namibië, Nederland, Turkije, de Verenigde Staten en Vietnam – deel 2 (PDF).

Lange Nacht der Mathematik

L. Wesker

Naast het feit dat 14 maart de geboortedag van Einstein is, staat deze dag ook bekend als pi-dag. En als daar een vrijdag de dertiende aan vooraf gaat, dan is dat natuurlijk de uitgelezen datum om de ‘Lange Nacht der Mathematik’ te organiseren in het Mathematikum in Giessen. Lidy Wesker ging er heen en brengt verslag uit (PDF).

Op zoek naar het monster

H. Krabbendam

Afgelopen zomer heeft Hans Krabbendam Het Symmetriemonster mee genomen naar Schotland, met als gevolg dat hij daar voortdurend symmetrieën tegenkwam en fotografeerde. Maar het leverde ook een fraaie analyse op van het boek, de schrijver en de benodigde wiskundige voorkennis om optimaal van het boek te kunnen genieten (PDF).

Op zoek naar Marcus du Sautoy

T. Goris & L. Wesker

Een aantal Wiskrantlezers kan zich de markante Marcus du Sautoy waarschijnlijk wel herinneren van zijn plenaire optreden op de nwd van 2005. Toen in april j.l. de Nederlandse vertaling van zijn boek gepresenteerd werd, kreeg de redactie van de Wiskrant de gelegenheid om hem te interviewen (PDF). 

De wiskunde achter de containerlogistiek

I.F.A. Vis

Niet zelden is een artikel de bron voor een Alympiade-opdracht. Zoals bijvoorbeeld dit artikel van Iris Vis; de finaleopdracht van de vorige editie van de Alympiade is hieruit ontstaan. Hoe optimaliseer je het uit- en inladen van containers uit schepen en vrachtwagens? Op die vraag geeft dit artikel een antwoord (PDF).

[an error occurred while processing this directive]