[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Nieuwe Wiskrant 25-4, juni 2006

Hoe groot is de kans dat Nederland in de finale van het wereldkampioenschap voetbal komt?

H. van Maanen

Als Oranje zich aan de wetten van het toeval houdt, dan haalt het de tweede ronde van het WK. Hans van Maanen introduceert de Grote Competitie-Simulator en laat zien hoe u daar de uitslagen van competities mee kunt voorspellen (PDF).

Klik hier voor de bijlagen bij dit artikel.

Computergebruik bij examens wiskunde

H. Boertien & G. Limpens

Op de NWD 2006 presenteerden Harm Boertien en Ger Limpens de resultaten van de experimenten met digitale examens voor wiskunde in het vmbo-bb en met de compex-examens in het vmbo/havo/vwo (PDF).

Klik hier voor de bijlagen bij dit artikel.

Structuren van de veelvlakken

H. G. Telkamp

De voetbal is natuurlijk het meest besproken veelvlak van het moment. H. G. Telkamp brengt orde in de grote hoeveelheid veelvlakken en construeert ze allemaal.

Klik hier voor de bijlagen bij dit artikel. Het artikel vindt u hier (PDF).

De perfecte bal

R. Dekker

Hoe kromme lijnen op een platte wereldkaart inspireren tot het bedenken van de perfecte bal, en hoe dit Rijkje Dekker weer inspireeert tot activiteiten voor leerlingen in de wiskundeles... (PDF)

Klik hier voor de bijlagen bij dit artikel.

Computer-games in de wiskundeles!?

V. Jonker & M. Wijers

Computergames worden regelmatig negatief benaderd in diverse media. Ze zijn verslavend, leiden tot vereenzaming, sporen aan tot geweld etcetera. Gelukkig is er ook een positieve kant. Onderzoek wijst uit dat er in veel computergames een groot leereffect zit Monica Wijers en Vincent Jonker laten u zien hoe computergames kunnen bijdragen aan het leren van wiskunde (PDF).

Klik hier voor de bijlagen bij dit artikel.

Computerondersteuning voor coachen en scouten in het voetbal

G. Sierksma

16 miljoen bondscoaches? Ze kunnen allemaal vervangen worden door een enkel systeem dat, gegeven de kwaliteiten van de spelers, de optimale opstelling berekent. En achteraf kan het resultaat van die opstelling objectief bekeken worden. Gerard Sierksma stelt C&SA en EIA aan u voor en belicht de wiskunde achter deze programma’s (PDF).

Klik hier voor de bijlagen bij dit artikel.

Wat te bewijzen is (33)

M. Kindt

Wat voor een kromme beschrijft het middelpunt van een stijl van een tegen een muur staande ladder met wieltjes als deze ladder naar beneden rolt? (PDF)

De Chinese bevolkingspolitiek

T. Hengeveld

In het kader van het APS-project Digitale Leeromgeving Wiskunde hebben de leerlingen van Ton Hengeveld een werkstuk gemaakt over de Chinese bevolkingspolitiek. Hij raakte daardoor zo geboeid door het onderwerp dat hij zelf ook aan de slag ging. Een verslag (PDF).

Wie wint het WK?

M. Boere, F. van den Eijnden, A. Koning & D. van Dijk

Vroeger zeiden econometristen: ‘Een econoom is iemand die je morgen kan vertellen waarom zijn voorspelling van gisteren over vandaag niet uitgekomen is.’ Om vervolgens er aan toe te voegen dat je met het gebruik van hogere wiskunde wel goede voorspellingen kunt maken. Marcel Boere, Freek van den Eijnden, Alex Koning en Dick van Dijk vertellen over de Rotterdamse Econometrie Dag, die geheel in het teken van het komende WK stond (PDF).

De wetenschap achter het WK voetbal

G. de Vries

Niet alleen de Nieuwe Wiskrant heeft last van WK-koorts; ook Kennislink is in de WK-stemming. Gieljan de Vries geeft een overzicht van een aantal artikelen die u daar kunt lezen (PDF).

Klik hier voor de bijlagen bij dit artikel.

Bespiegelingen rond de voetbal

A. Blokhuis

In 1981 al stond er in het Nieuw Archief voor Wiskunde een artikel van Goethals en Seidel over de perfecte bal. Aart Blokhuis herlas het artikel en komt tot onderstaande bespiegelingen (PDF).

[an error occurred while processing this directive]