[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Nieuwe Wiskrant 28-4, juni 2009

Is een horizontale zonnewijzer bruikbaar als kompas?

P.W.H. Lemmens

Een brandende vraag, de komende zonnige weken, voor die survivallers die toevallig geen kompas bij zich hebben. Piet Lemmens wijst deze hard aan vakantie toe zijnde lezers de weg (PDF).

Hoe rekent Nederland?

M. van den Heuvel-Panhuizen

In de media woedt een felle discussie over het niveau van het rekenonderwijs op de basisschool. Wat kennen en kunnen de leerlingen nu wel en niet wanneer ze voor de poort van het voortgezet onderwijs staan? Marja van den Heuvel-Panhuizen is onlangs benoemd tot hoogleraar in de Didaktiek van het Wiskundeonderwijs aan het Freudenthal Instituut. In haar oratie schetst ze haar visie op het rekenonderwijs in Nederland (PDF).

Meetkundige verwondering en automatisch bewijs

W. van Velthoven

Het ontwerp van een meetkundecomputerprogramma leidt tot een zoektocht naar dynamische meetkunde en de mogelijkheid via de computer meetkundige stellingen te bewijzen. Wim van Velthoven schetst zijn bevindingen (PDF).

Pokerwiskunde – beslissingen in poker 2

E. van Lit

In zijn vorige artikel heeft Eric van Lit de kansen op het voorkomen van de specifieke pokerhanden berekend. Maar met die kennis kun je nog niet pokeren. In dit tweede artikel wordt het zogenaamde pokercriterium afgeleid: een formule waarmee met behulp van de verwachtingswaarde beslissingen kunnen worden genomen tijdens het pokeren (PDF).

Wat te bewijzen is (45)

M. Kindt

In deze editie voeren combinatorische straatjes de lezer over virtuele straatstenen langs Fibonacci en formele machtreeksen naar een generalisatie die dan weer geïllustreerd wordt met het getal 45 (PDF).

Het Isisprobleem: van het oude Egypte naar de eenentwintigste eeuw

D. De Bock, W. Van Dooren & B. Greer

Het Isisprobleem is relatief eenvoudig: welke rechthoeken hebben numeriek dezelfde omtrek en oppervlakte? Lastiger wordt het om te bewijzen dat er maar twee van dat soort rechthoeken zijn. De oplossing van het probleem vormt het startpunt van veel nieuwe vragen, waarvan er een aantal beantwoord wordt door Dirk De Bock, Wim Van Dooren en Brian Greer (PDF).

De stelling van Djordy en de stelling van Astrid

L. Boels

Geïnspireerd door de openingsvoordracht van Alexander Rinnooy Kan op de NWD van vorig jaar, ging Lonneke Boels aan de slag in haar brugklassen. Het leverde heel mooie momenten op (PDF).

Re(j)alistic Maths

M. Kindt

De relatie die het Freudenthal Instituut heeft met het Isfahan Mathematics House in Iran is eigenlijk al twaalf en een half jaar geleden begonnen. Toen ontmoetten Ali Rejali en Martin Kindt elkaar. Tijdens de feestelijkheden rond tien jaar IMH is deze lezing van Martin als videoboodschap vertoond. In het najaar zal Martin wel zien dat het IMH er heel anders uitziet... (PDF)

Iraanse leerlingen op bezoek

T. Goris & A. Aaten

Op 13 en 14 maart (pi-dag) vond het finaleweekend plaats van de twintigste Alympiade. Voor het eerst deden er ook twee teams uit Iran mee; een jongensteam en een meisjesteam. Aldine Aaten en Tom Goris namen de leerlingen en hun begeleiders vooraf mee ‘de scholen in’ voor een aantal ontmoetingen, die niet zonder vervolg zullen blijven... (PDF)

[an error occurred while processing this directive]