[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Nieuwe Wiskrant 26-2, december 2006

Math B day, Alympiad and a few words of Japanese...

T. Goris

Op 24 november jl. vond wederom de Alympiade en de Wiskunde b-dag plaats. Het Scala College in Alphen aan de Rijn had dit jaar een primeur: voor het eerst werden de opdrachten voor de leerlingen van het tweetalig vwo in het Engels aangeboden. En omdat er ook een delegatie uit Japan de Alympiade en de b-dag ‘live’ wilde meemaken, was het een voor de hand liggende keuze van Tom Goris, voorzitter van de Alympiadecommissie, het Scala College te bezoeken. Een verslag (PDF).

Wat doen we (niet) met breuken?

T. Dekker & M. Kindt

Een aanzienlijk deel van de problemen die leerlingen in HAVO en VWO hebben bij het werken met algebraïsche expressies wordt veroorzaakt door te geringe aandacht voor de breuken, betogen Truus Dekker en Martin Kindt. Het belang van een doorlopende leerlijn breuken, van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs, wordt met een aantal voorbeelden toegelicht (PDF).

Meer drama in het wiskundeonderwijs

N. Verhoef

Op dinsdagmiddag 11 april 2006 organiseerde de werkgroep vwo-ut een studiemiddag voor wiskundedocenten vwo. Het thema van de studiemiddag was ‘leervormen’. De keuze van het thema was ingegeven door de wens bij het onderwijsveld voor een bijstelling van de didactiek van het wiskundeonderwijs. Nellie Verhoef belichtte dat thema met het accent op de rol van de docent (PDF).

Boekbespreking

R. Dekker

‘Elke positieve actie begint met critiek’. Hans Freudenthal en de didactiek van de wiskunde van Sacha la Bastide-van Gemert (PDF).

Wat te bewijzen is (35)

M. Kindt

Spannende eigenschappen van Fibonacci- en soortgelijke rijen passeren de revue (PDF).

Puzzels en wiskunde

N. Oosterling

Een miljoen dollar verdienen in de kerstvakantie? Het enige dat u hoeft te doen, is een polynomiaal algoritme te vinden om een sudoku mee op te lossen. Niels Oosterling schetst waar u dan rekening mee moet houden (PDF).

Driedimensionale visualisatie van atomen met discrete tomografie

J. Batenburg

In maart 2006 ontving Joost Batenburg de eerste Philips Mathematics Prize voor promovendi, toegekend voor het onderzoek dat in dit artikel beschreven wordt. Op de komende Nationale Wiskunde Dagen houdt hij een voordracht over dit onderwerp (PDF).

WisMaat

P. Boon & M. van Reeuwijk

In het WisMaat-project is een digitale leeromgeving ontwikkeld waarin de nadruk ligt op de feedbackmogelijkheden van ict. Peter Boon en Martin van Reeuwijk delen hun ervaringen (PDF).

Waarschijnlijkheid, een wiskundig buitenbeentje?

M. Nepveu & N. Krijn

Pas in 1933 werd de waarschijnlijkheidstheorie geaxiomatiseerd. Daarmee werd voor de wiskundigen alles eenduidig. Maar daarmee kwam geen einde aan de verscheidenheid van interpretaties van de theorie door de gebruikers, integendeel. Manuel Nepveu en Nico Krijn, wiskundige en filosoof, in gesprek met elkaar (PDF).

Autisten, genieën, horken en kluizenaars

J. Daems & I. Smeets

Die Vermessung der Welt, een van de best verkochte Duitse boeken van dit moment, gaat over de wiskundige Carl Friedrich Gauss. In verscheidene andere literaire werken spelen wiskunde of wiskundigen een belangrijke rol. Terwijl de wiskunde zelf in deze boeken heel spannend is, komen de wiskundigen er nogal bekaaid af. Jeanine Daems en Ionica Smeets vertellen u er meer over... (PDF)

[an error occurred while processing this directive]