WND-conferentie 2022

Minnaertprijs

Elke twee jaar wordt de Minnaertprijs uitgereikt. Een deskundige jury stelt daartoe 2 kandidaten voor die moeten voldoen aan de eisen die in het Reglement beschreven staan en die ook op onze site wndconferentie.nl te vinden zijn.
De jury bestond dit keer uit Wim Sonneveld, Kirsten Stadermann en Hans van Bemmel. Het WND-bestuur dankt de jury voor haar belangrijke werk.

Het WND-bestuur heeft besloten dat de Minnaertprijs 2022 wordt toegekend aan Karel Langendonck.

De jury verwoordde in haar juryrapport waarom zij vond dat Karel de prijs, uitgereikt op 16 december 2022, verdiende:

“Het reglement van de Minnaert-prijs noemt een aantal terreinen waarop de ontvanger van de prijs gedurende een reeks van jaren bijdragen geleverd moet hebben.

Het bijzondere van deze laureaat is het feit dat hij op vrijwel alle genoemde terreinen zijn sporen verdiend heeft. Gezien zijn publicaties, zijn eigen website en nieuwsbrief, lezingen en initiatieven is bijna niet mogelijk een complete opsomming te geven van zijn verdiensten voor het Natuurkundeonderwijs in Nederland.

In 2006 komt hij in een redactie van SchoolTV, die een serie programma’s maakt over Natuurkunde in de Tweede Fase. Hij schrijft o.a. een programma over de mechanica in Walibi World, waarin aandacht voor de G-kracht, met kijkvragen en achtergrondinformatie. De reacties van leerlingen en docenten zijn zeer positief. Vijf jaar later ontwikkelt hij een compleet lespakket Walibi-Fysica.

Hij bedenkt in 2006 zijn eigen onderwijsmethodiek waarin o.a. activerende didactiek en directe feedback er voor zorgen dat de leerlingen meer zelfstandig werken en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leren. In 2012 is een student van een eerstegraadsopleiding afgestudeerd op onderzoek aan deze didactiek, met als conclusie: het werkt!

Hij weet een groot publiek enthousiast te maken voor verbeteringen in het natuurkundeonderwijs in zijn spetterende show tijdens een werkgroep of zeer activerende lezing hier op de WND-conferentie al minstens vijftien keer.

Als lerarenopleider is hij voortdurend bezig didactiek te ontwikkelen om de natuurkunde voor leerlingen leerbaar en aantrekkelijk te maken. Hij heeft mede de Kennisbasis tweedegraadslerarenopleiding Natuurkunde ontwikkeld en zit al jaren in de redactie van 10voordeLeraar (nu als hoofdredacteur), die vragen ontwerpt voor de landelijke kennisbasistoets voor het tweedegraadsgebied. Daarin is hij positief kritisch en motiverend voor zijn mede-ontwikkelaars.

Zijn meest recente publicatie in de NVOX – in een reeks van vele - betreft een tiental proeven voor thuis. In de tijd van een pandemie is dat een mooi initiatief om leerlingen praktisch thuis aan natuurkunde te laten werken.” Einde citaat uit het juryrapport.

De Minnaertprijs bestaat uit een oorkonde, een Minnaerttrofee gemaakt door kunstenaar Adri de Waard en een geldbedrag.

Na de uitreiking sprak Karel Langendonck een dankwoord.

Presentatie

Presentatie

Reglement Minnaertprijs

BRYCS - Natuurkunde met LEGO (Langendonck; 2022)-1

Natuurkunde thuis (Langendonck, 2020)

NTvN Fysica Musica (Langendonck; 2017)

NTvN Natuurkunde om je heen! (Langendonck, 2019)

NVOX Het grootste natuurkundelokaal van Nederland (Langendonck; 2013)

Walibi Fysica (Langendonck)

Video

Foto's