Niet-transitieve dobbelstenen
Witje 9 - Korte opdracht op basis van Wiskunde B-dag, 2016 - Zie ook Euclides: Zie ook Euclides 2021 - 97(3). Witje nr. 9 49 views


Wat is een WiTje?
Een WiTje is een korte opdracht op basis van een grotere opdracht uit Wiskunde A-lympiade, Wiskunde B-dag of Onderbouw Wiskundedag

Info
Dit Witje laat je nadenken over de hoogste ogen gooien met dobbelstenen, maar kijk uit, het zijn bijzondere dobbelstenen.

Je ziet hier een setje niet-transitieve dobbelstenen. Deze dobbelstenen hebben niet de gebruikelijke aantallen ogen: rood heeft 3, 3, 5, 5, 7, 7; geel heeft 2, 2, 4, 4, 9, 9 en blauw heeft 1, 1, 6, 6, 8, 8. Ze zijn bedoeld voor de volgende truc: vraag een onwetende passant (een leerling?) voor een serie potjes 'wie gooit het hoogst?'. De passant mag als eerste een dobbelsteen kiezen en daarna kies jij. Het addertje onder het gras is dat als eerste kiezen helemaal niet gunstig is: bij iedere dobbelsteen is er één te vinden die beter is. Probeer zelf van iedere kleur uit te rekenen welke beter is, met bijbehorende winstkans.

Je kunt ook dit Online spelletje met 3 dobbelstenen erbij gebruiken.

Dit is tegen-intuïtief, omdat je verwacht dat als kleur 1 beter is dan kleur 2, en kleur 2 beter dan kleur 3, dat dan ook kleur 1 beter is dan kleur 3; maar die vorm van transitiviteit geldt dus niet. In lijn met de Wiskunde B-dagopdracht 2016 is de uitdaging van dit WiTje: vind een niet-transitief setje van vier dobbelstenen; dus zo dat bij iedere dobbelsteen er ten minste één dobbelsteen beter is.

Bron
- NL - Een gooi naar de winst 2016 Wiskunde B-dag
Zie ook Euclides: Zie ook Euclides 2021 - 97(3). Witje nr. 9

Collectie leermiddelen Freudenthal Instituut (subset Mini-opdrachten wiskunde-in-teams)