[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

Nieuwe Wiskrant 22-2, december 2002

Het mysterie van de Mekkawijzers van Isfahan

Jan Hogendijk

In 1989 duikt het instrument dat de omslag van deze wiskrant siert op in Londen. Waarschijnlijk drie eeuwen geleden vervaardigd in Iran. En terwijl u zelf met behulp van de bouwplaat uitzoekt waar de drie wijzen echt vandaan kwamen onthult Jan Hogendijk het mysterie. (PDF).

Docenten wiskunde over open en meerkeuzevragen: genuanceerder dan u denkt!

Hans Kuhlemeier en Melanie Steentjes

In het voorjaar van 2002 hebben ruim honderd wiskundedocenten medewerking verleend aan een onderzoek naar de vergelijkbaarheid van open en meerkeuzevragen. Hans Kuhlemeier en Melanie Steentjes van het Cito doen verslag van de meningen en voorkeuren van docenten. (PDF).

BWI-ers in de praktijk

Paul van Batenburg

Wat kun je nu eigenlijk doen met wiskunde? Paul van Batenburg is partner bij Deloitte en Touche en begeleidt elk jaar wiskunde en informatica stagiaires. Hij schrijft in dit artikel over het werk wat ze doen binnen het bedrijf. Het is hem opgevallen dat het gebruik van het Nederlands van de studenten wiskunde/informatica onder de maat is. Ligt daar een taak voor wiskundedocenten? (PDF).

Op 'Hoogtestage' in Tanzania, Afrika

Martin Kerkvliet

Je lio stage in Tanzania doen. Martin Kerkvliet (EFA) greep deze uitdaging aan, een beetje gemotiveerd vanuit een ongenoegen over hetgeen hij in voorafgaande stages nou net niet leerde. En in de vaste overtuiging dat culture shocks altijd iets leerzaams in zich hebben. Een relaas op een onmiskenbaar (eigenwijze) eigen wijze. (PDF).

Masterclasses worden Master Praktische Opdrachten

Hans Finkelnberg

Master Class' wiskunde wordt aangeboden door universiteiten. Hans Finkelnberg heeft de Master Class omgebouwd tot Master Practische Opdrachten. Hij laat in dit artikel zien wat een Master PO is en hoe dat in z'n werk gaat. Naar aanleiding van de Master PO 'Projectieve meetkunde' is er ook een lerarendag georganiseerd, waarvan een impressie is opgenomen. (PDF).

Op ontdekkingsreis over het schaakbord

Manfred Engel

In maart jl. zond het ZDF de documentaire 'De sukkels van de natie?' van Annette Hoth uit naar aanleiding van de PISA Panik in Duitsland. Er was een portret te zien van Manfred Engel. In een omgeving van behoorlijk traditioneel wiskundeonderwijs zoekt Engel al jaren naar vernieuwende manieren van lesgeven. De redactie van de Wiskrant vroeg hem verslag te doen van zijn voor Duitse begrippen nieuwe kijk op wiskundeonderwijs. (PDF).

Wat te bewijzen is (19)

M. Kindt

Isoperimetrische problemen: met een koord van gegeven lengte een zo groot mogelijke rechthoekige opppervlakte omspannen. Martin Kindt bewijst dat de optimale n-hoek een gelijkzijdige n-hoek is. (PDF).

Gust Romijn, beeldend kunstenaar

Lidy Wesker

En toen waren er wiskundige objecten te zien in het Zeeuwse landschap. Kunstwerken van Gust Romijn. Lidy Wesker sprak met hem. (PDF).

Lang leve invNorm op de TI-83 grafische rekenmachine

Sil van den Hoek en Ton Lecluse

Bij de kansrekening op havo en vwo wordt ruimschoots aandacht besteed aan de normale verdeling. In de schoolboeken staan talrijke variaties, waarvan we de volgende beschouwen: Geef van een normaal verdeelde stochast twee kansen, en vraag hiermee m en s te berekenen. Hierover gaat dit artikel. (PDF).

Logos arithmos

Hessel Pot

Vers met logaritme. (PDF).

Pentomino

Odette de Meulemeester

Op de Nationale Wiskunde dagen 2002 organiseerde Odette de Meulemeester uit België een werkgroep over Pentomino's. Haar enthousiaste manier van werken met haar eigen leerlingen sloeg direct aan bij de deelnemende werkgroepleden. In dit artikel geeft ze een even enthousiast verslag. (PDF).

Waarmee ontvlammen wij het wiskundige vuur bij de komende generatie?

Rainer Kaenders

Een nieuwe serie lezingen en workshops op de KUN. (PDF).

[an error occurred while processing this directive]