Parallaxmethode

Inzending WND-DBKna themawedstrijd

M. Dirken en J. Grijsen

Etty Hillesum Lyceum Deventer

Bijgaand onze bijdrage aan de wedstrijd, een practicum voor de parallaxmethode, differentiërend op niveau.

Het practicum is naar ons idee in de geest van Minnaert: met minimale middelen grip krijgen op een natuurkundig fenomeen.

Sterrenkunde is een nieuw onderwerp in het examen. Wij geven dit practicum over de parallaxmethode in V6, een leerjaar dat relatief arm aan practica is. Een practicum erbij is dan ook zeer welkom.

We hebben de fysieke ruimte voor het experiment opgeschaald. Leerlingen kijken het raam uit (op 3 hoog) en nemen een herkenningspunt (op ong. 100 m afstand) waarvan zij de afstand tot zichzelf moeten bepalen, met behulp van de tafels in de klas (1,40 bij 0,8 meter) en een liniaal van 1 meter. De gevonden waarden worden nagekeken met Google Earth.

Door de plek van het herkenningspunt ten opzichte van de tafels te kiezen, neemt de complexiteit van de opdracht toe. Dit is beschreven en hiermee differentieert de opdracht direct in de klas.

Het schuiven met tafels en zwaaien met linialen geeft veel positieve energie in de klas. Het blijkt zeer moeilijk om de betreffende afstand te vinden. De gevonden waarden variëren van 20 tot 300 meter.

Leerlingen krijgen zo een goed beeld van de abstracte parallaxmethode en de foutmarges in de sterrenkunde.

Practicum 6V Parallax-methode