Dit jaar waren er totaal 5 inzendingen rond het thema ‘Het lichaam doorgelicht’. De Juryleden in dit jaar zijn: Sandra Schneider medewerker NVON-bureau / docent natuurkunde Kandinsky College, Paul Doorschot Lerarenopleider HAN, Wouter Spaan Lerarenopleider HvA, Ad Mooldijk vakdidacticus UU en WND bestuurslid.
Het aantal inzendingen was dit jaar jammer genoeg laag, slechts vijf inzendingen. De inzendingen gingen wel in op het thema, op diverse manieren, gebruik van expertvorm, gehoortesten via internet, röntgenfoto’s bij de tandarts, echografie, vooruitgang van de medische wetenschap in de eerste wereldoorlog.
De jury heeft onder meer gekeken naar fysische correctheid, gebruikte didactiek, onderbouwing van de aanpak, creativiteit en bruikbaarheid voor anderen. Inzendingen zijn te vinden in het verslag van de conferentie.
De jury heeft de inzendingen anoniem beoordeeld en twee inzendingen uitgekozen voor een prijs.
De eerste prijs is gewonnen door: Albert Ballast en Wilfred Van Elsäcker van het Ichthuslyceum, Driehuis met het onderwerp Pretecho’s
Albert en Wilfred komen met een creatieve manier om een te huren echo-apparaat in de klas in te zetten. Hun inzending is vooral een beschrijving van hoe het gebruikt wordt in de klas. Aanwijzingen en ervaringen worden gegeven en tevens wat ideeën om de aanpak uit te breiden, bijvoorbeeld naar een model van een dikke darm, die dan met het echo-apparaat onderzocht kan worden en bekeken of het model een beetje klopt. De inzending bevat zelf weinig natuurkunde maar als fenomeen en als startpunt van medische beeldvorming is het een heel mooie aanpakl!
De tweede prijs is gewonnen door: Anke Vermeulen, Docent natuurkunde en NLT, Canisius College Nijmegen.
Een workshop over de rol van de ontdekking van de röntgenstraling in de eerste wereldoorlog en wat deze oorlog betekend heeft voor de ontwikkeling van de medische wetenschap. De workshop past in een project met oa Duits, Engels en geschiedenis. De jury vindt de samenwerking tussen de verschillende vakken en de aandacht voor de geschiedenis van de medische wetenschap lovenswaardig. Er wordt mooi aangegeven hoe ontdekkingen op onverhoede plekken hun uitwerking op de maatschappij kunnen hebben. Het materiaal is goed bruikbaar. De docent moet zelf nog wel aan de slag om het verhaal erbij te maken. De docentenhandleiding ontbreekt, waarmee ook niet expliciet is gemaakt wat er met het materiaal wordt beoogd.
Het ingezonden materiaal is via Verkenner te vinden in de map ‘Themawedstrijd’ in dit verslag.