WND-conferentie 2022

Copyrights

Dit document bevat een verzameling toestemmingen en documenten waarin copyright geregeld is.

Algemeen

Bij sommige artikelen staat al in de tekst dat er zonder inbreuk te maken op copyright gebruik van mag worden gemaakt.

NVOX

Wij geven altijd toestemming bij dit soort verzoeken onder de voorwaarde dat aan bronvermelding wordt voldaan. Iets in de trant van: opname van dit artikel is welwillend toegestaan en is eerder verschenen in NVOX enz.

Maarten Foeken, hoofdredacteur NVOX

Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

De rechten op de artikelen in ons tijdschrift liggen bij de auteurs. De heer […] is dus vrij om zijn eigen artikel te gebruiken voor een verslag. Wel vinden we het fijn als de bron vermeld wordt.

Marieke de Boer

NeuroImage

journal homepage: www.elsevier.com/locate/neuroimage)

Volgens de Elsevier website: https://www.elsevier.com/about/policies/copyright mag een auteur een artikel delen met de aanwezigen op een conferentie: “2. If an author is speaking at a conference, they can present the article and distribute copies to the attendees”.

CLINICAL CANCER RESEARCH

This open access article is distributed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) license.

PHYSICS EDUCATION RESEARCH

Published by the American Physical Society under the terms of the Creative Commons Attribution 3.0 License. Further distribution of this work must maintain attribution to the author(s) and the published article’s title, journal citation, and DOI.

American Journal of Physics

Het zijn Open Acces artikelen. Articles published in journals that use an open access model, as well as some individual articles within subscription-based journals, are licensed under a Creative Commons Attribution (CC BY) license. Under the terms of the CC BY license, no permission is required from the author(s) or publisher to copy, distribute, transmit, or adapt the article content, provided that proper attribution is given to the authors in a manner that makes clear that the materials are being reused under permission of a Creative Commons license. AIP Publishing’s preferred format for attribution is as follows: “Author names, Journal Title, Vol. #, Article ID #, (Year of publication); used in accordance with the Creative Commons Attribution (CC BY) license (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/).”

Perimeter Institute for Theoretical Physics

Published by Perimeter Institute for Theoretical Physics, 31 Caroline Street North, Waterloo, Ontario, Canada, N2L 2Y5. Copyright © 2019 by Perimeter Institute for Theoretical Physics. PERIMETER INSTITUTE is a trade-mark of Perimeter Institute, and is used under licence.

All rights reserved. No part of this work covered by the copyright herein, except for any reproducible pages including in this work, may be reproduced, transcribed, or used in any form or by any means—graphic, electronic, or mechanical, including photocopying, recording, taping, Web distribution, or information storage and retrieval systems—without the written permission of Perimeter Institute for Theoretical Physics.

Video-opname

Voor het opnemen in dit verslag van de video-opname van de lezing van Bart Grob en van de Minnaertprijs-ceremonie t.g.v. Karel Langendonck hebben beiden toestemming verleend.

Auteursrecht.nl

Binnen het onderwijs wordt regelmatig gebruik gemaakt van auteursrechtelijk beschermde werken: (les)boeken, krantenknipsels, televisiedocumentaires, muziek, enzovoort. Het auteurs- en naburig recht is er in de eerste plaats zodat de makers van beschermde werken hun werk commercieel kunnen (laten) exploiteren. Zo kunnen zij, net als ieder ander, geld verdienen met hun werk. Tevens houden zij zo zeggenschap over hun werk. Voor gebruik binnen het onderwijs is echter een uitzondering in de wet opgenomen, waardoor onder bepaalde omstandigheden geen toestemming van de rechthebbende nodig is voor het gebruik van een beschermd werk. Let wel: het gaat hier om onderwijs dat uit naam van de overheid of door een rechtspersoon zonder winstoogmerk wordt gegeven.

Onderwijs en de wet

Gebruik voor onderwijsdoelstellingen heeft binnen het auteurs- en naburig recht een speciale plek. Binnen het onderwijs mag veel meer met auteursrechtelijk beschermde werken dan normaal gesproken het geval is, anders zou het onderwijs te veel worden belemmerd. Bijvoorbeeld, om muziek buiten de huiselijke kring af te spelen (open-baarmaken) is toestemming nodig van de makers, wat in de praktijk meestal via Buma/Stemra en Sena loopt. Binnen het onderwijs mag dat onder omstandigheden ook zonder die toestemming. De vuistregel is: als auteursrechtelijk beschermd werk gebruikt wordt voor onderwijsdoeleinden, vallend in het leerplan, dan mag dit worden gebruikt zonder toestemming of vergoeding. Het gaat hier om gebruik als toelichting bij het onderwijs, niet als volledige vervanging. Het medium dat wordt gebruikt maakt niet uit, zo kunnen ook bijvoorbeeld werken die op internet staan onder de onderwijsexceptie vallen.

Een film – al dan niet opgenomen van televisie – mag u als lesmateriaal gebruiken als dit valt binnen het onderwijsplan. Als de film gebruikt wordt ter vermaak op een klassenavond, wordt dit niet gezien als onderwijssituatie en daarvoor moet u dus een vergoeding betalen, in dit geval aan Stichting Videma.

Voor al het overige gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk, bijvoorbeeld tijdens diploma-uitreikingen, feest- en klasseavonden, is die toestemming wél nodig en hiervoor moet ook een vergoeding worden betaald. Ook dient altijd rekening te worden gehouden met de persoonlijkheidsrechten van de makers.

Collectieve regelingen – Om het regelen van toestemming en het afdragen van vergoedingen te vereenvoudigen zijn diverse collectieve regelingen voor het onderwijs getroffen. Zo betalen scholen een jaarlijks bedrag aan Reprorecht voor kopiëren (vanaf schooljaar 2014-2015 ook voor printen, scannen en delen, vertonen en samenstellen); aan Buma/Stemra en Sena voor het gebruik van muziek; aan Videma voor het gebruik van tv- en filmbeelden; en aan de Stichting PRO voor het opnemen van korte gedeelten van beschermde werken in readers en dergelijke. Uitgebreide informatie daarover is te vinden op onderwijs&auteursrecht.

Onderwijsenauteursrecht.nl

Tv en video in de klas – Vrijwel alle scholen maken gebruik van video- en tv-beelden. Dit is zonder toestemming toegestaan als het gaat om gebruik van video en tv als ondersteuning van het onderwijs en de vertoning deel uitmaakt van het schoolwerk- of leerplan. Dit geldt ook voor videobeelden van bijvoorbeeld YouTube. Zolang het om onderwijsdoeleinden gaat, mag je het materiaal van deze videosite gewoon vertonen.

Feesten, overblijf en soortgelijke activiteiten – Voor een filmvoorstelling tijdens een feest-middag of het vertonen van tv-beelden in de overblijfruimte, heeft de school toestemming van de rechthebbenden nodig. In dit geval heeft de vertoning namelijk niet alleen een educatief doel, maar ook amusementsdoeleinden. Hiervoor is toestemming nodig van de betreffende makers, zoals scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs en/of andere rechthebbenden zoals filmmaatschappijen, tv-producenten en omroepen. Voor de laatst genoemde categorieën rechthebbenden kan een licentie voor dergelijk gebruik worden verkregen via Videma of via op FilmService (zie regelingen). Het maakt voor de toestemming niet uit welke drager (dvd, Blu-ray, download, stream enzovoorts) of welk vertoningsapparaat (tv, beamer, digibord enzovoorts) je gebruikt voor het vertonen van een film, documentaire of tv-beelden.