Werkgroep 47: Space Classes

J. Heise en R. Wielinga

In het schooljaar 2010-2011 verzorgen onderzoekers van het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut SRON elke laatste donderdag van de maand 'Space Classes' in Sonnenborgh - museum & sterrenwacht in Utrecht. Deze master classes voor de bovenbouw van het vwo bestrijken de volle breedte van het fascinerende onderzoek vanuit de ruimte.
SRON-onderzoekers behandelen onder meer het onderzoek aan zwarte gaten, supernovae, sterrenstelsels en de atmosfeer van de aarde en andere planeten in ons zonnestelsel. Ook werpen zij licht op de speurtocht naar exoplaneten, de oorsprong van de elementen en het ontstaan van het heelal. Ze laten de leerlingen daarbij zien hoe dat onderzoek vanuit de ruimte wordt gedaan, bijvoorbeeld met door SRON ontwikkelde ruimte-instrumenten en detectoren.
Met de Space Classes willen SRON en Sonnenborgh leerlingen uit vwo 4, 5 en 6 enthousiast maken voor de bètawetenschappen in het algemeen en het onderzoek vanuit de ruimte in het bijzonder. Het Nederlands ruimteonderzoek behoort al decennia tot de internationale top en staat voor een fascinerende ontdekkingsreis langs aarde en heelal, met baanbrekende resultaten en toepassingen die onze samenleving tot voordeel strekken. De mogelijkheden om de thema's van de Space Classes in onderwijsprojecten onder te brengen zijn dan ook legio.
In deze werkgroep maakt u kennis met Sonnenborgh – museum & sterrenwacht én met de Space Classes. In het tweede deel volgt u één van de Space Classes door Prof. Dr. John Heise over zwarte gaten. Zwarte gaten worden vaak voorgesteld als enorme wervels die alles opslurpen wat er in de buurt komt. Maar wat zijn het en bestaan ze echt? En als ze er zijn: waar zijn ze dan, hoeveel zijn er en hoe dichtbij van ons worden ze gevonden? Ten slotte: waarom willen we dit allemaal eigenlijk weten?