Eerlijke competitie?
WiTje 3 - Alympiade - Zie ook Euclides: 2020 - 96(1) 100 views


Wat is een WiTje?
Een WiTje is een korte opdracht op basis van een grotere opdracht uit Wiskunde A-lympiade, Wiskunde B-dag of Onderbouw Wiskundedag

Info
Dit is een korte opdracht die afgeleid is van de Wiskunde Alympiade 2009

We bekijken een internationale voetbalcompetitie, waarbij de vijf deelnemende clubs onderling een halve competitie spelen. In deze halve competitie spelen de teams allemaal één keer tegen elkaar. De teams spelen allemaal twee keer een thuiswedstrijd en twee keer een uitwedstrijd. De deelnemende clubs zijn: Parma (uit Parma, Italië); Besiktas (uit Istanbul, Turkije); Athletic (uit Bilbao, Spanje); Steau (uit Boekarest, Roemenië) en Standard uit Luik, België. Het speelschema voor deze groep zag er als volgt uit:

1e speelronde Steaua - Standard Athletic - Parma
2e speelronde Parma - Steaua Besiktas - Arhletic
3e speelronde Steaua - Besiktas Standard - Parma
4e speelronde Besiktas - Standard Athletic - Steaua
5e speelronde Parma - Besiktas Standard - Athletic
  1. In het gegeven speelschema reisde niet iedere club evenveel. Maak de competitie 'eerlijker' door een speelschema te maken waarbij ze allemaal ongeveer evenveel moeten reizen.
  2. Maak een nieuw speelschema waarbij je reistijden gebruikt om de competitie 'eerlijker' te maken. De enige eis in dit nieuwe speelschema is dat de teams nog steeds allemaal een keer tegen elkaar moeten spelen. Geef duidelijk aan welke keuzes je verder maakt en waarom!



Collectie leermiddelen Freudenthal Instituut (subset Mini-opdrachten wiskunde-in-teams)