Vlakvullingen
Twee lessen over vlakvullingen of tessellations


video's
Uitleg over vlakvullingen Stukje uit de les

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is een van 's werelds meest beroemde grafici. Zijn kunst wordt bewonderd door miljoenen mensen over de hele wereld, getuige de vele websites op het internet.
Hij is het meest beroemd om zijn zogenaamde onmogelijke tekeningen, zoals Klimmen en Dalen, maar ook om zijn metamorfoses en vlakvullingen.
In Nederland doen we niet zo veel aan het onderwerp vlakvullingen in het (basis)onderwijs.

Wat is een vlakvulling of tessellation (de Engelse naam) eigenlijk? Het is een naadloze vulling van het platte vlak met één of meer tweedimensionale figuren. In deze twee lessen beperken we ons tot vlakvullingen met één figuur.

Meetkundige verkenningen
We starten onze zoektocht met meetkundige verkenningen tot vlakvullingen met bekende figuren als vierkant en rechthoek. Daarna komen ook ruit, parallellogram en trapezium aan de orde.
Met liniaal, schaar, papier en karton gaan we aan de slag. Voor veel kinderen een uitdagend karwei. Het doet ook een groot beroep op netjes en precies werken.
In de tweede les proberen we in de voetsporen van Escher iets moois te maken.

De lessen zijn gegeven in groep 8 van de basisschool. Ze zijn ook heel geschikt voor de eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs. Daar zou meer aandacht besteed kunnen worden aan kenmerken van vierhoeken, hoeken en graden.
Ook op de pabo zou het onderwerp mooi passen in het onderdeel Meetkunde (construeren). In de Kennisbasis rekenen/wiskunde en de huidige leerboeken voor de pabo komt het onderwerp vlakvullingen niet voor.

Verwijzingen
  |  Over deze lessen  |  Meer lessen  |  © Universiteit Utrecht  |  250 views  |