Cato op de Beagle
Activiteit, video van Talentenkracht
  |  © freudenthal instituut  |  Bron  |  571 views  |  Home  |  

Beschrijving van de activiteit

Aan boord van de clipper Stad Amsterdam, die de reis van de Beagle maakte, is meer dan genoeg te zien om vragen over te stellen en er kunnen veel (soorten) waarnemingen gedaan worden. Het schip zelf: een zeilschip met drie masten en een motor; vlaggen/windvanen; veel (opgerolde) zeilen; katrollen om de zeilen te hijsen; het schip is gemaakt van hout en ijzer. Drijft hout, drijft ijzer, waarom drijft de boot? Navigatie: hoe weet je waar je bent (kompas, kaarten, land in zicht); hoe diep ligt het schip; hoe diep is het water; waar komt de wind vandaan; hoe kun je dat zien; waarom varen we op de motor; waarom zeilen we niet?



Beschrijving van de videoclip

Cato (6 jaar) en de onderzoeker staan bij een van de masten op het achterdek van het schip. Cato weet dat ze op de Beagle staan (de clipper doet de reis van de Beagle na), dat het een zeilschip is, dat had ze gisteren ook gezien, nu varen ze op de motor. Als Cato naar boven kijkt ziet ze vlaggen en katrollen. Ze varen op de motor omdat ze er dan sneller zijn. “Weet je ook welke kant we op gaan?” vraagt de onderzoeker. “Ja, rechtdoor,” wijst ze naar de voorkant van het schip. “Weet je ook waar de wind vandaan komt?” “Ja, van boven, want daar zijn de wolken, uit de wolken komt de wind.” Ze weet ook dat het een houten boot is. Hout kan tegen water en een ijzeren boot, …. die doet zo’n pijn.” “IJzer kan buigen en hout niet. Maar hout kan sneller kapot.” Ze heeft de katrollen ook gezien, die zijn om de vlaggen uit te steken, de vlaggen zij nu allemaal opgerold. Vanmorgen is ze ziek geweest, maar nu weer in orde gelukkig. Dat komt door de boot die maakt mensen soms ziek. De boot gaat nu niet meer zo erg op en neer, dat kun je voelen en aan de golven zien. “En weet je ook waar we naar toe gaan?” “Naar België. Dat is helemaal aan de andere kant van Nederland.” Ze komen er morgen aan. Dat betekent nog 1 nachtje slapen. Afgelopen nacht was zij ook bang uit bed te vallen, ze hebben beiden de plank voor hun bed gedaan. Ze lopen nog even naar het voordek, België is nog niet te zien, wel een ander schip, ze moeten dus nog even wachten.



Klik hier als de video niet direct afspeelt


  |  Freudenthal Instituut: Home - Universiteit Utrecht  |  Freudenthal Collectie: Home - Showcase - Archief  |  Subset: Wetenschap & Technologie  |