Daan en de trapkogelbaan
De trapkogelbaan is een type knikkerbaan waar de knikkers - door te draaien - naar boven getild worden alvorens ze naar beneden rollen.
  |  © freudenthal instituut  |  Bron  |  460 views  |  Home  |  

Beschrijving van de activiteit

De trapkogelbaan is een type knikkerbaan waar de knikkers - door te draaien - naar boven getild worden alvorens ze naar beneden rollen. De treden lopen op in lengte en worden op en neer bewogen door een as met daarop excentrische geplaatste schijven. Door een lichte helling van de treden naar beneden komt de knikker steeds op de volgende trede terecht. We vragen kinderen eerst om te voorspellen wat er zal gebeuren als je aan het slingertje draait. Na een paar keer draaien vragen we ook wat er zal gebeuren als je de andere kant op draait. Welke kant gaat de knikker dan op? En wat zal er gebeuren als je meerdere knikkers in het gootje legt? We hebben de trapkogelbaan zo veranderd dat we de treden er ook uit kunnen halen en we kinderen vervolgens kunnen vragen om hem weer in elkaar te zetten.



Beschrijving van de videoclip

Daan is drie jaar en een maand oud. Hij weet niet wat de trapkogelbaan voor een ding is en zegt tegen de onderzoeker 'Jij doen', omdat hij nog niet goed weet wat hij ermee aan moet. Als de onderzoeker een knikker laat zien lijkt hij de bedoeling te begrijpen. Hij helpt met z'n handen de knikker een paar treden omhoog en zegt dan, als hij de schijven ziet, op vragende toon: 'Draaien?' De onderzoeker wijst hem op het slingertje en daar gaat de knikker naar boven. Als hij gevraagd wordt wat er zal gebeuren als je de slinger de andere kant op draait, zegt hij wel 'naar boven', maar het is de vraag of hij dat helemaal begrepen heeft. Als alle vijf de knikkers in de baan komen helpt hij de knikkers aanvankelijk met z'n handen. Hij legt alle treden vol. Maar als je gaat draaien gaat de helft van de treden omhoog en de helft van de treden omlaag. De knikkers gaan om de beurt naar boven. De onderzoeker vraagt herhaaldelijk hoe dat allemaal komt. Daan blijft bij: 'Eerst naar boven en dan weer naar beneden'. Als de onderzoeker vraagt hoe hij het doet, zegt hij; 'Draaien'. Vervolgens legt hij uit hoe de wielen de treden op en neer bewegen. Als Daan de trapkogelbaan weer in elkaar moet zetten, denkt hij wel aan een trap. Hij is teleurgesteld over de positie van een van de middelste treden. Hij ziet dat er iets niet klopt, maar ziet geen kans om het allemaal weer in orde te brengen. 'Hier is 'ie pappot!', is z'n laatste commentaar.



Klik hier als de video niet direct afspeelt


  |  Freudenthal Instituut: Home - Universiteit Utrecht  |  Freudenthal Collectie: Home - Showcase - Archief  |  Subset: Wetenschap & Technologie  |