Jaap en de knikkerbaan
Jaap is vier jaar en tien maanden en bouwt een knikkerbaan
  |  © freudenthal instituut  |  Bron  |  990 views  |  Home  |  

Beschrijving van de activiteit

Video uit Talentenkracht. De knikkerbaan die gebruikt wordt in de videoclip bestaat uit drie soorten elementen: gele schuine baanstukken die aan een kant een opening hebben en aan de andere kant gesloten zijn, korte verbindingstukjes in verschillende kleuren, en opvangbakjes in drie kleuren. De onderzoeker bouwt een klein stukje van de knikkerbaan en vraagt om te voorspellen in welk opvangbakje de knikker terecht komt als je hem boven loslaat. Vervolgens wordt het kind gevraagd om de baan zo te veranderen dat de knikker in een ander bakje terecht zal komen.



Beschrijving van de videoclip

Jaap is vier jaar en tien maanden. De onderzoeker maakt een klein knikkerbaantje, met Jaap als enthousiaste toeschouwer. Hij kan nauwelijks wachten en voorspelt correct dat de knikker in het groene bakje komt. 'Kun je de baan ook zo veranderen dat de knikker niet in het groene bakje terecht komt, maar in het blauwe?' Jaap kijkt en zegt: 'Nee, kan jij het?' De onderzoeker verandert de knikkerbaan zo, dat de knikker in een ander opvangbakje terecht zal komen. Jaap kijkt en voorspelt het goed. 'Ik heb het steeds goed', zegt hij. Hij kan het ook uitleggen: het heeft te maken met de gaatjes. Hij kijkt ook waar de gaatjes precies zitten. Hij heeft de smaak te pakken en gaat meehelpen met het groter maken van de knikkerbaan. Ook nu voorspelt hij weer waar de knikker terecht zal komen. 'Ik ben ook een uitvinder!' zegt hij. Op de vraag of hij de baan zo kan veranderen dat de knikker in een ander opvangbakje terechtkomt gaat hij aan de gang. Hij durft de baan bijna helemaal af te breken en zet hem opnieuw in elkaar, zichzelf een paar keer corrigerend. Triomfantelijk demonstreert hij waar de knikker terechtkomt. Jaap kan er geen genoeg van krijgen en wil de knikkerbaan nog hoger maken en alle elementen gebruiken. Vragen om te voorspellen hoeft niet meer. Dat doet hij nu uit zichzelf.



Klik hier als de video niet direct afspeelt


  |  Freudenthal Instituut: Home - Universiteit Utrecht  |  Freudenthal Collectie: Home - Showcase - Archief  |  Subset: Wetenschap & Technologie  |