Werkgroep 14
Coach 5 kent langzamerhand iedereen wel, maar de mate waarin er op een school gebruik gemaakt wordt van computer(meet)practica loopt nog sterk uiteen. Om docenten (nieuwe) impulsen te geven hebben wij ook dit jaar weer een aantal natuurkunde-onderwerpen geselecteerd waarbij experimenten met de computer een duidelijk voordeel bieden. Het gaat er om dat leerlingen worden uitgedaagd om tijdens het onderzoek(je) nieuwe vragen te stellen.
Meten en analyseren met de computer gebeurt meestal in een vaste opstelling naast de PC. Met een datalogger kan er ook los van de computer worden gemeten. Zo’n datalogger mag dan geen blackbox zijn, maar moet een afleesvenster hebben om de meting te kunnen volgen. Ook moet er de mogelijkheid zijn meetinstellingen aan te passen en een nieuwe meting te starten zonder eerst naar de computer terug te moeten. Om u een goede indruk te geven van meten met een vaste interface (zoals de CoachLab II) te opzichte van meten met een datalogger hebben wij een aantal experimenten geselecteerd die goed of soms zelfs bij voorkeur met een datalogger zijn uit te voeren.
Wij gebruiken de ULAB datalogger/interface/multimeter. ULAB is een datalogger, multimeter en meetinterface in één handzaam apparaat. De ULAB heeft een LCD-scherm waarop een meting kan worden beoordeeld. Als interface is er via ULAB direct aan de PC te meten. Als datalogger kan de ULAB via de PC worden ingesteld of met behulp van knoppen op de ULAB zelf zodat er ook gemeten kan worden en instellingen gewijzigd kunnen worden zonder de PC.
Natuurlijk is de datalogger niet zo handzaam bij het maken van meetinstellingen en zijn de grafieken of tabellen nogal ruw op het kleine LCD-scherm. In dat opzicht zal meten in een vaste opstelling, direct te volgen op een groot scherm of monitor, altijd voordelen houden.
In de werkgroep hebben wij een aantal bekende en minder bekende computerpractica opgesteld waarmee u zelf aan de slag kunt.
Wij hebben enkele ‘veldopdrachten’ klaarstaan waarmee een roulatiepracticum kan worden uitgevoerd: korte meetopdrachten die u op verschillende plaatsen in het conferentiecentrum kunt uitvoeren. Uitgevoerd kan worden:
Tenslotte is er aandacht voor modelleren en videometen. Voor videometen staan bijvoorbeeld enkele COMPEX-examenopdrachten klaar. Het is goed om nu al met leerlingen deze toepassingen te oefenen, omdat het plan er is vanaf 2007 de computer in het centrale examen een plaats te geven. Leerlingen moeten bij natuurkunde dan bijvoorbeeld kunnen ‘videometen’.
Meetresultaten kunnen door leerlingen thuis worden uitgewerkt nadat zij thuis ‘CoachThuis’ hebben geïnstalleerd. Installeren kan door CoachThuis te downloaden via
www.science.uva.nl/coachthuis.
Een aantal van deze experimenten is te vinden op de website www.cma.science.uva.nl keuze ‘ondersteuning’.