@bèta
Digitaal lesmateriaal

Werkgroep 2

R. Knoppert, P.P.M. Molenaar & Tj. Wieberdink

Amstel Instituut, Universiteit van Amsterdam

Inleiding

@bèta is ontwikkeld om het zelfstandig leren van natuurwetenschappelijke concepten op school en thuis te ondersteunen. Uitgangspunt is een activerende didactiek met aandacht voor de integratie van theorie en practicum. Het materiaal bevat theorie, onderzoeksopdrachten, virtuele en echte practica. Verder zijn er opgaven op verschillende niveaus (al dan niet met hulp) en toetsen. In alle onderdelen wordt veel met interactieve video, modellen en geluid gewerkt.

Modules

@bèta bestaat uit de volgende modules.

Natuurkunde Scheikunde Biologie
Krachtmoment
Mechanische energie
Trillingen
Reactiekinetiek
Evenwicht
Zuren & basen
Fotosynthese
Bloedsomloop

Alleen de module Krachtmoment, Reactiekinetiek en Fotosynthese zijn gratis.

Kenmerken

Didactisch materiaal voor het studiehuis

Een handleiding voor het gebruik van het materiaal is eigenlijk nauwelijks noodzakelijk. Leerlingen kunnen zelfstandig met het materiaal werken. Een minimale instructie is voldoende. Hoewel dat niet noodzakelijk is zal vaak tijdens de reguliere lessen het betreffende onderwerp uit @bèta reeds aan de orde zijn geweest. Doordat de leerling met het @bèta materiaal op verschillende manieren met het onderwerp aan het werk gaat, kan het begrip van het onderwerp verder ontwikkeld worden.

Er is meer materiaal dan noodzakelijk is, zodat de leerling een eigen leerstijl kan volgen. In een willekeurige volgorde kan in het materiaal gewerkt worden. Twee tot tien studielesuren kunnen per onderwerp gevuld worden. Raadzaam is het om van alle onderdelen iets uit te voeren:
Kennis (met veel theorie en achtergronden).
Onderzoek (kleine en grote opdrachten).
Opgaven ( vragen van verschillend niveau en toetsen).

De oefenstof en verwerkingsmogelijkheden maken het mogelijk om thuis met de cd te werken.

Ervaringen

Leerlingen blijken op nogal verschillende manieren door het materiaal te bewegen. Een faalangstige leerling doorloopt alle testen; meer praktisch ingestelde leerlingen doen veel experimenten. Doordat de leerling gewend raakt om een concept op verschillende manieren te benaderen is de leerling beter in staat verwante problemen op te lossen.

De zelfevaluatie functioneert heel goed; gemiddeld beoordeelt de leerling de eigen activiteiten wat strenger dan de docent.

Installatie

Bij het plaatsen van de cd wordt automatisch een installatiemenu gestart. Als de cd niet vanzelf start, dubbelklik dan op setup.exe. Kies in het menu de juiste module.

Vraag aan de docent

Een leerling kan vragen stellen aan de docent. Deze vragen worden op diskette opgeslagen.

Zelfevaluatie

Leerlingen beoordelen zelf hun vorderingen via een creditsysteem. Ze vergelijken daartoe ingevulde antwoorden met gegeven standaardantwoorden en kennen zichzelf 'credits' toe (per opgave kan dit slechts één keer). Op een diskette worden alle resultaten van de leerling vastgelegd. De docent kan deze desgewenst achteraf uitlezen met een loglezer.

Loglezer

De leraar kan met een loglezer de activiteiten en resultaten van de leerlingen evalueren en de door de leerling gestelde vragen behandelen.

Systeemeisen

Windows PC met Pentium processor
Windows 95, 98, ME, NT 4, 2000, XP
Schermresolutie: minimaal 800x600 pixels met 16 bit kleur (hoge kleuren)

De stichting CMA verspreidt door het AMSTEL Instituut ontwikkelde educatieve producten. Bij problemen met het hanteren van het materiaal contact opnemen met de stichting CMA. Ervaringen met het werken met @bèta zijn welkom bij de ontwikkelaars van het materiaal: molenaar@science.uva.nl.

cma@science.uva.nl
http://www.cma.science.uva.nl