DWO-modules

In de DWO is veel oefenmateriaal beschikbaar. Dit materiaal is onderverdeeld in vier onderwerpen: Meetkunde, Rekenen, Vergelijkingen en ongelijkheden en Formules, functies en grafieken. Naast dit oefenmateriaal zijn er ook diverse volledige lessen en lessenseries beschikbaar, die kunnen worden gebruikt als aanvulling op of zelfs vervanging van het reguliere boek. Een overzicht van deze volledige lessen en handleidingen hierbij vindt u op deze pagina.

Oefenmateriaal

Er is oefenmateriaal beschikbaar over zeer uiteenlopende onderwerpen en voor verschillende leeftijden en niveaus. Veel van deze activiteiten zijn bovendien (voor leden) eenvoudig aan te passen door de docent. In dezelfde omgeving komen dan voor de leerlingen van de betreffende school extra modules beschikbaar. 

blokjes getallenlijn oppervlakte

vergelijkingen

Lessenseries

Lessenserie Letterrekenen
Deze lessenserie komt oorspronkelijk uit het Wismaat-project en is grondig gereviseerd. De zeven modules kunnen door het jaar heen (delen van) hoofdstukken vervangen en zijn geschikt voor de brugklas havo/vwo en klas (1)2 vmbo. 
De lessenserie begint met een module over rekenen. In de tweede module wordt het rekenen met letters geïntroduceerd in de context lengte, oppervlakte (hokjes tellen) en inhoud (blokjes tellen).
Daarna komen begrippen aan de orde als het herleiden van formules en expressies, termen, factoren en machten.
Met behulp van het oppervlaktemodel worden formules met haakjes herleid tot formules zonder haakjes. Daarna wordt overgegaan naar het gebruik van vermenigvuldigtabellen.

Bij deze modules is een digitale handleiding als module toegevoegd.

letterrekenen letterrekenen letterrekenen

letterrekenen0

Lessenserie Negatieve getallen
Deze lessenserie komt oorspronkelijk uit het Wismaat-project en is grondig gereviseerd. De zeven modules kunnen door het jaar heen (delen van) hoofdstukken vervangen en zijn geschikt voor de brugklas havo/vwo en klas (1)2 vmbo.
In de eerste module wordt de thermometer gebruikt als denkmodel. De leerlingen plaatsen negatieve getallen op een verticale getallenlijn. Daarna maken ze verschillende berekeningen met behulp van sprongen op de getallenlijn.
In de modules die volgen maken de leerlingen allerlei berekeningen, waarbij het model van de heks gebruikt wordt. De laatste module bestaat uit vijf zelftoetsen.

Bij deze modules is een handleiding beschikbaar.

NEGATIEVEGETALLEN NEGATIEVEGETALLEN NEGATIEVEGETALLEN

NEGATIEVEGETALLEN

Lessenserie Lineaire vergelijkingen
Deze module komt oorspronkelijk uit het DPICT-project. De module is geschikt voor klas 2 havo/vwo. In de module maken leerlingen kennis met lineaire vergelijkingen en de belangrijkste manier om deze op te lossen, de balansmethode.

Bij deze module is een handleiding beschikbaar.

linvgl linvgl

Balans

Lessenserie Kwadratische vergelijkingen
Deze module komt oorspronkelijk uit het DPICT-project. De module is geschikt voor klas 2 havo/vwo. In de module maken leerlingen kennis met kwadratische vergelijkingen en verschillende manieren om deze op te lossen, zoals herleiden op 0 en de product-som-methode.

Bij deze module is een handleiding beschikbaar.

kwadrvgl kwadrvgl

kwadrvgl

Lessenserie Lijnen van betekenis
Deze module komt oorspronkelijk uit het DPICT-project. De module is geschikt voor klas 2 havo/vwo. Deze module gaat over een aantal speciale lijnen in het vlak, zoals de middelloodlijn, bissectrice, zwaartelijn en hoogtelijn. In de module wordt ook aandacht besteed aan meetkundige constructies waarin deze lijnen een rol spelen.

Bij deze modules is een handleiding beschikbaar.

driehoek rechthoek vierdriehoeken


meetk2

Lessenserie Herhaling wiskunde B  
Dit materiaal is ontwikkeld voor een zomercursus wiskunde voor beginnende scheikundestudenten, maar is uitstekend bruikbaar als herhalingsactiviteiten voor bovenbouw wiskunde B. Er zijn modules over de onderwerpen Algebraïsche vaardigheden, Functies, Goniometrie, Differentiëren, Exponenten & logaritmen, Integreren en Complexe getallen. Elke module bevat theorie over het betreffende onderwerp en een grote hoeveelheid opgaven.

wiB wiB wiB

wiB

Lessenserie Pijlenketting en functie 
Deze lessenserie gaat over functiebegrip en is bedoeld voor klas 2 van havo/vwo. De lessenserie beslaat ongeveer 8 lessen, waarvan de helft in het computerlokaal. De leerlingen werken bij wijze van huiswerk ook thuis met de computer. Het lesmateriaal omvat een papieren werkboek en een digitaal werkboek. Meer informatie is te vinden op de website van het Tool Use project. Er is ook een Docentenhandleiding beschibkaar.

Pijlenketting 2 Pijlenketting 3 Pijlenketting 4

pijlenketting1

Lessenserie Algebra met Inzicht
Deze module laat leerlingen inzicht in algebraïsche vaardigheden verwerven. Vaardigheden en inzicht gaan hand in hand. Dit gebeurt door in reeksen zogenaamde "crises" in te bouwen: opgaven waar leerlingen met routine alleen niet uit zullen komen, of heel lang over zullen doen. Het is daarom de bedoeling dat leerlingen tegen een onoverkomelijk probleem aanlopen, en derhalve nieuw inzicht en nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen. Meer informatie is te vinden op de website Algebra met Inzicht.

AmI 2 AmI 3 AmI 4

AmI 1

Modules van andere scholen

Docenten kunnen modules en activiteiten naar eigen inzicht aanpassen, in de DWO-auteursomgeving. Op de pagina Handleidingen kunt u hier meer informatie over vinden. Ook kunnen docenten volledig nieuwe modules ontwerpen. Scholen kunnen deze modules aan andere scholen ter beschikking stellen. Met behulp van de optie 'Modules delen' worden schoolgebonden modules beschikbaar gesteld, opgevraagd en gekopieerd naar de eigen omgeving.