Wiskundewandeling

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Inhoud

Algemeen

Een rekenwandeling of wiskundewandeling is een wandeling (door een stad of andere omgeving) waarbij de wandelaar (middels boekje of gps-mobiel) wordt geattendeerd op de omgeving met specifieke aandacht voor reken-wiskundige details.

Achtergrond

Voor een wiskundewandeling moeten pen en papier mee, want er gaat gerekend worden en flink gepiekerd. Wiskundige Hans Wisbrun zette de wandeling uit (o.a. in Utrecht) om te laten zien dat echt iedere omgeving zich leent om met wiskunde bezig te zijn. Hij laat de wandelaar met andere ogen naar het bekende Museumkwartier in Utrecht kijken.

Voorbeeld: Utrecht

De wandeling begint bij het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat 106. Op het gebouw staat een rebus, die natuurlijk eerst even wordt opgelost, een opwarmertje. Even terug is de ABC-straat. Waarvoor wordt de ABC-formule gebruikt? Voor het berekenen van de schuine zijde van een driehoek? Voor het berekenen van het aantal verschillende volgordes waarin je de letters van het alfabet kunt zetten? Of voor het oplossen van een tweedegraads vergelijking?

We lopen door naar het einde van de Lange Nieuwstraat en komen langs een stoplicht zonder zijstraat. Waarom staat hier een stoplicht en hoeveel auto’s komen er ongeveer langs als het licht op groen staat? Maar is dit eigenlijk wel wiskunde? „Toch wel’’, zegt Hans Wisbrun. „Dit onderdeel heet wiskundige modelvorming. Je doet wat aannames (snelheid auto’s, reactietijd, lengte auto’s, ...) en op grond daarvan ga je rekenen.” Met het stoplicht is iets geks aan de hand. Tip: let op de breedte van de straat. „De didactische stroming waar deze wandeling bij aansluit, heet de realistische wiskunde die niet begint met puur formele, abstracte wiskunde maar start vanuit contexten en dan tot abstractie komt.’’ De Lange Nieuwstraat komt uit bij een heel bijzonder pand in de Agnietenstraat, dat van de Fundatie van Renswoude. Het werd in de achttiende eeuw gebouwd op last van een rijke begaafde weduwe die zelf geen kinderen had en haar erfenis ten goede liet komen aan begaafde wezen. Ze wordt geëerd op de gevel: De Duister laatste telg, Renswoudes edele vrouw schonk Utrechts kindhuis dit voortreffelijk gebouw om ouderlooze jeugd in kunsten te in kunsten te onderwijzen. Rechts staat het Dick Bruna Huis en daartegenover het Centraal Museum. Volgens de Rijksvoorschriften moeten openbare gebouwen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en ook dit museum heeft een helling bij de toegang. Percentages van hellingen mogen niet hoger zijn dan 8,3. Bepaal de helling van deze helling. Naast de ingang zit een houten man op de grond. Het is een kunstwerk van Tom Claassen. Wat is de inhoud van dit beeld ongeveer?

Sla na het parkeerterrein linksaf de Nicolaasdwarsstraat in, waar een gebouw versierd is met meetkundige figuren. Die zijn niet moeilijk te herkennen, maar hoeveel ruiten zijn er totaal te zien? Dit is een strikvraag, want wat is een ruit? Dan rechtsaf de Wijde Doelen in. Op nummer 29 hangen bordjes. Waar dienen deze voor? Het zijn een soort coördinaten, maar waarvan? Huize Doelenburch op nummer 62 heeft twee rijen brievenbussen met verschillende soorten stickers erop. Nee/Ja-stickers betekenen geen reclame maar wel huis-aan-huisbladen, en Ja/Nee-stickers geven aan dat de bewoner wel reclame maar geen huis-aan-huisbladen wil ontvangen. Hoeveel mogelijkheden zijn er bij dit huis? De Twijnstraat was al in de dertiende eeuw een leuke winkelstraat en is dat nog steeds. Kazerij Stalenhof heeft een grote kaas als uithangbord. Wat zou dit bord wegen als het echt van kaas zou zijn? (De dichtheid van kaas is 1070 kilo per kubieke meter.)

Rad van avontuur in de kademuur van de Oudegracht in Utrecht.

We komen bij de Oudegracht. Bij nummer 382 leidt een trap naar de loop langs het water. In de kademuren zitten consoles. De vierde stelt het rad van avontuur voor. Hoe groot is de kans dat een bepaalde sector van het rad bij drie keer draaien bovenaan komt? We gaan de trap weer op en de brug over de Geertestraat in, die uitkomt op de Geertekerkhof die weer overgaat in de Springweg. De vragen zijn nu voorbij maar op de weg terug naar het station is nog meer te zien. De Springweg is een straat vol geschiedenis. Het Broodhuis bijvoorbeeld op nummer 162 werd oorspronkelijk in 1618 gebouwd als doopsgezinde schuilkerk. In 1792 werd het een synagoge maar in 1981 werd het Broodhuis verkocht aan een meubelbedrijf. Toen dit failliet ging, werd het pand gekocht door de Stichting Zending en Opwekking en sindsdien proberen vrijwilligers het zo goed mogelijk terug te brengen in de staat van 1926.

Bij Springweg 110 beginnen de Mieropskameren. In de dertiende eeuw stond hier het Regulierenklooster. De dienstwoningen werden later omgebouwd tot woningen, waarbij gebruik werd gemaakt van de oude funderingen en het resultaat is een bijzonder scheef rijtje woningen. De weg naar het station loopt via Mariaplaats, maar eerst nog even langs bij zuster Bertken. Deze Bertha van Lichtenberg liet zich in een kluisje in het koor van de voormalige Buurkerk 57 jaar lang insluiten. Het verhaal gaat dat zij boete wilde doen voor de zonde van haar vader, die als priester het celibaat had geschonden door haar te verwekken. Via een raampje gaf ze adviezen aan buurtbewoners. Ze stierf in 1514. In de Buurkerk is nu het museum van Speelklok tot Pierement gevestigd. Het koor is afgebroken. In de Choorstraat geeft een gedenksteen de plaats van het kluisje van zuster Bertken aan, op de stoep van een winkel in feest- en bruidskleding.

Afbeelding:Image006.jpg

Verwijzingen

Versies van dit document

  • 20120327, update
  • 20090708, update
  • 20080310, wikiteam
Persoonlijke instellingen
GOOGLE