Strook

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Versie op 10 mrt 2008 16:49 van 131.211.85.88 (Overleg)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Algemeen

De strook is een van de modellen die in realistisch rekenen-wiskunde & didactiek goed gebruikt kan worden om de kinderen in de gelegenheid te stellen de brug te slaan tussen contexten, intuïtieve noties en informele aanpakken en de formele wiskundige leerstof.

De strook heeft nauwe relaties met de getallenlijn, een ander veelvuldig gebruikt model, en kent alle eigenschappen die de getallenlijn ook heeft. De strook heeft naast een lengte (zoals de getallenlijn) ook een dikte. Dat biedt de mogelijkheid aan de bovenkant van de strook andersoortige getallen en grootheden neer te zetten dan aan de onderkant, zij het dat bovenkant en onderkant aan elkaar gekoppeld zijn. Voorbeelden van dergelijke stroken zijn de breukenstrook en de procentenstrook.

Een niveauverhoging ontstaat, wanneer men de dikte van de strook laat verdwijnen. Dan ontstaat een getallenlijn met onder en boven verschillende getallen of grootheden. In dat geval spreekt men ook wel van een dubbele getallenlijn. Natuurlijk kan een strook ook goed gebruikt worden om een lengte te meten. In dat geval spreekt men ook wel van een meetstrook. Merk op dat in dit geval de dikte van de strook geen fundamentele rol speelt bij het meten (om de lengte te bepalen bepaalt men alleen maar hoe vaak de strook in de te meten lengte past).


Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE