Rekenrek

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Versie op 2 jan 2013 20:40 van Root (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

Het rekenrek is een didactisch hulpmiddel dat wordt gebruikt bij optellen en aftrekken tot twintig. Ten onrechte wordt het rekenrek wel eens gezien als het telraam, dat in vroeger tijden in school werd gebruikt.

rekenrek.jpg


Het rek kent drie structuren: een tienstructuur, een vijfstructuur en een dubbelstructuur. Deze structuren worden ingezet om de kinderen te helpen bij het automatiseren van de optel- en aftreksommen tot twintig. Getalbeelden spelen daarbij een belangrijke rol.

Afbeelding:Rekenrek.jpg

Achtergrond

In de loop van groep 3 begint het echte rekenen: sommen maken. Aan het eind van groep 3 verwachten we dat de meeste kinderen de sommen tot 20 zo'n beetje kennen. In veel scholen en rekenmethoden zult u tegenwoordig het rekenrek tegenkomen. Het rekenrek en telraam lijken wel op elkaar, maar de kinderen leren het rekenrek op een andere manier te gebruiken.

Hoe gaat een som als 5 + 6 = op het telraam? Een kind telt eerst 5 kralen en schuift die naar links. Dan telt het 6 kralen en schuift die ook naar links. Tenslotte telt het opnieuw alle kralen aan de linkerkant en als het goed is komt het op 11 kralen uit. U begrijpt: als kinderen zo leren werken met het raam, dan moeten ze blijven tellen en leren ze nooit de som uit het hoofd. En dat is uiteindelijk wel de bedoeling.

Op het rekenrek gaat dat anders. Kinderen leren eerst getallen in een keer te zien. Daarbij leren ze handig gebruik te maken van de vijf. Ze gebruiken daarvoor stippenkaartjes en het rekenrek. Door veel te oefenen met de stippenkaartjes en met het rekenrek, leren de kinderen heel snel getallen te herkennen. Ze zien bijvoorbeeld in een klap dat er 13 op het stippenkaartje staat: een rijtje van tien en dan nog drie losse kralen. Bij het rekenrek gaat het om de kralen die naar links zijn geschoven.De kinderen herkennen snel het getal zes als een dubbele drie.


Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE