Open content (Algemeen)

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Versie op 2 aug 2010 05:11 van Vincent (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Algemeen

Open inhoud of open content is een verzamelnaam voor creatief werk (zoals tekst, afbeeldingen, geluid en video) dat wordt gepubliceerd onder een niet-restrictieve licentie dat het kopiëren van die informatie en (afhankelijk van de gekozen licentie) ook het bewerken en verspreiden expliciet toestaat. De term open content is afgeleid van de term open source, wat een begrip is voor (computer) software waar het is toegestaan om de programmacode te zien en (afhankelijk van de gekozen licentie) de code verder te verspreiden. Een voorbeeld van een open content-project is Wikipedia, omdat er gebruik wordt gemaakt van een open content-licentie, namelijk de GNU Vrije Documentatie Licentie.

Net zoals er een onderscheid is tussen openbronsoftware en vrije software (niet te verwarren met freeware), bestaat er ook een verschil tussen openinhoudcreaties en vrije inhoud.

De laatste jaren zijn er een hoop verschillende licenties ontstaan voor informatie. De licenties voor software zijn vaak wezenlijk anders dan licenties voor andere vormen van informatie. In het geval van software is er ook al jarenlange ervaring met de General Public Licence en vergelijkbare licenties die het vrijelijk verspreiden van informatie vergemakkelijken.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE