Minor rekenen-wiskunde 10-14

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Inhoud

Algemeen

  • Minor rekenen ontwikkeld binnen ELWIeR

Dit is de beschrijving uit 2008. Omvang 30 ECTS.

Achtergrond

De minor bestaat uit drie onderdelen:

  1. Actieonderzoek, visieontwikkeling en stage (15 ec). Gecombineerde koppels van pabo- en vo-studenten voeren tijdens de stage een actieonderzoek uit dat start vanuit onderzoeksvragen en interviews met leerkrachten en docenten. Vervolgens oriënteren de koppels zich op een onderwerp en organiseren informatieve bijeenkomsten op de opleiding. Ze ontwikkelen onderwijs voor gebruik tijdens de stage en proberen dit uit in de praktijk. Dit levert weer vragen op die anderen kunnen gebruiken voor vervolgonderzoek. De vo-studenten lopen hiervoor stage in de basisschool en pabo-studenten in het vo.
  2. Cursus vakinhoud in het grensgebied po-vo met accent op de doorlopende leerlijnen (7,5 ec). Aan bod komen: breuken, procenten, verhoudingen, algebra als veralgemenisering van rekenregels, kolomsgewijs rekenen, het eindalgoritme van de staartdeling en andere onderwerpen.
  3. Ontwerpen van reken-wiskundeonderwijs rondom oefenen en zorg (7,5 ec). Leerlingen op eigen niveau laten oefenen aan de hand van "handig rekenen-strategieën", heuristiek, deelbaarheid en rekenregels in samenhang met algebra, et cetera. Ontwerpen van oefenmateriaal voor leerlingen van 10 tot 14 jaar en onderwijs op maat voor zwakke rekenaars en meer begaafde leerlingen.


Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE