Hybride docent

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Versie op 5 okt 2013 17:01 van Root (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

  • De hybride docent is iemand die meerdere werelden combineert in zijn/haar werk waarvan lesgeven er in ieder geval een is.

Achtergrond

  • website, augustus 2013

Scholen staan midden in de samenleving en leiden jongeren onder meer op om actief deel te nemen aan deze samenleving. Het is voor scholen dus vanzelfsprekend open te staan voor wat er buiten de school gebeurt. Het werken met hybride docenten zorgt voor een sterkere verbondenheid met de wereld buiten school. De hybride docent combineert op structurele basis meerdere werelden in zijn werk: een onderzoeker van Shell die één dag per week voor de klas staat of een analist van ABN AMRO die de nieuwste ontwikkelingen bespreekt tijdens de lessen economie.

Nederland telt niet van vandaag op morgen honderden hybride docenten. Hybride docenten zullen zich moeten bewijzen en zij zullen stapje voor stapje hun waarde zichtbaar maken. De volgende stappen leiden tot de hybride docent:

  • Twinning: docenten worden gekoppeld aan iemand van buiten de schoolorganisatie die gedurende enkele weken één dag per week met de docent meeloopt. Samen kijken ze naar het curriculum, bespreken ze de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied en wisselen ze regelmatig van rol. Doel is door middel van duurzaam contact een professionele dialoog op gang te brengen. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan de verdere professionalisering van docenten én hybride docenten. Deze koppeling kan ook plaatsvinden op andere niveaus binnen de organisatie: schoolleiders en HR kunnen ook deelnemen aan twinning. De uitwisseling en professionele dialoog kunnen zowel op school als in het bedrijf plaatsvinden.
  • Vervangingsvraag: deelnemers kunnen ook een oplossing bieden voor de vervangingsvraag die scholen hebben bij onverwachts uitvallen van medewerkers. Hybride docenten die affiniteit en/of ervaring hebben met het onderwijs kunnen een deel van de lessen opvangen om te voorkomen dat leerlingen (te) grote achterstanden oplopen. Hierbij valt ook te denken aan het invullen van kleine vacatures. In deze fase vindt ook (extra) scholing plaats om te kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden vanuit het onderwijs.

Hybride docent: een bevoegde docent die zowel op school als in de wereld buiten school volledig meedraait en zodoende beide werelden combineert in zijn werk. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die na twinning hun bevoegdheid zijn gaan halen, stille reserves die weer deels terugstromen naar het onderwijs of EDK’ers die hun carrière in het onderwijs blijven combineren met een carrière in het bedrijfsleven. Het doel is dat hybride docenten volledig bevoegd voor de klas staan.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE