Diagnostisch gesprek

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Versie op 18 okt 2014 08:01 van Root (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

  • Het diagnostisch gesprek is een hulpmiddel bij het diagnostiseren van reken- en wiskundeproblemen.
  • Vooral in het basisonderwijs wordt gebruik gemaakt van deze vorm van 'nader onderzoeken', vandaar ook wel de naam rekengesprek of diagnostisch rekengesprek.

Achtergrond

Het gesprek kan worden gehouden door de remedial teacher, interne begeleider of de leraar zelf. Door goed te observeren en door gebruik te maken van speciale vraagtechnieken (doorvragen, introspectie of retrospectie) probeert deze inzicht te krijgen in de denkprocessen van kinderen. Een diagnostisch gesprek kan plaats vinden met een individueel kind of met een groepje kinderen (in een aparte ruimte of tijdens het zelfstandig werken aan de instructietafel. Een diagnostisch gesprek heeft in het algemeen een afstandelijk en klinisch karakter. De leerling moet ook weten dat hij niet direct hulp mag verwachten. Maar het is daarom ook van belang dat er een sfeer van vertrouwelijkheid wordt gecreëerd waarin de leerling zich veilig voelt.

In het kader van het protocol ERWD is het diagnostisch gesprek belangrijker geworden, waarbij zowel de docent als de betreffende expert een bijdrage kunnen leveren aan deze vorm van diagnostiek.

Verwijzingen


Versies van dit document

  • 20140622, update ivm minor rekenen
  • 20080312, wikiteam
Persoonlijke instellingen
GOOGLE