Cijferen

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(7 tussenliggende versies worden niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{navigation algemeen}}
{{navigation algemeen}}
 +
{{intern}}
==Algemeen==
==Algemeen==
-
Cijferen is het receptmatig rekenen met cijfers volgens een oplossingsmethode die opgebouwd is uit een vaste rij elementaire handelingen die tot het ene goede antwoord leidt. Cijferen kan getypeerd worden als 'rekenen onder elkaar'
+
Cijferen is het receptmatig rekenen met cijfers volgens een oplossingsmethode die opgebouwd is uit een vaste rij elementaire handelingen, die zeker tot het ene goede antwoord voert.
 +
 
 +
==Achtergrond==
 +
Cijferen staat in dit opzicht lijnrecht tegenover [[hoofdrekenen]]. Bij hoofdrekenen rekent men met de (waarde van de) getallen en niet met de cijfers van de getallen. Men gebruikt tijdens de tussenberekeningen de eigenschappen van de bewerkingen (zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen). Het grote voordeel van cijferen is, dat je het ook kunt toepassen bij bewerkingen met (hele) grote getallen. In het tijdperk van rekenmachines en computers is het cijferen echter minder belangrijk.
 +
 
==Verwijzingen==
==Verwijzingen==
 +
* Dekker, A., Ter Heege, H. and Treffers, A. (1982). {{refworks|Cijferend vermenigvuldigen en delen volgens Wiskobas|3270}}. Utrecht: OW & OC (Freudenthal instituut).
* [[Gids voor rekenen en wiskunde]]
* [[Gids voor rekenen en wiskunde]]
 +
* [[Hoofdrekenen]]
 +
* [[Kolomsgewijs rekenen]]
 +
* Treffers, A. and Noteboom, A. (2000). {{refworks|Kolomsgewijs rekenen en cijferen|3551}}. Willem Bartjens, 19(1), 11-14. [http://www.paborekenen.nl/assets/pabo_rekenen/materiaal/Kolomsgewijs%20rekenen%20en%20cijferen.pdf Artikel]
 +
* Treffers, A. (Ed.). (1979). {{refworks|Cijferend Vermenigvuldigen en Delen (1), Learning plan publication 10|3308}}. Utrecht, the Netherlands: IOWO.
 +
* Van Putten, C. M. and Hickendorff, M. (2006). {{refworks|Strategieen van leerlingen bij het beantwoorden van deelopgaven in de periodieke peilingen aan het eind van de basisschool van 2004 en 1997.|3316}}. Reken-wiskundeonderwijs: onderzoek, ontwikkeling, praktijk, 25(2), 16-25.
 +
 +
==Versies van dit document==
 +
* 20080311, [[wikiteam]]
 +
[[categorie:algoritme]]
[[categorie:didactiek]]
[[categorie:didactiek]]
[[categorie:rekenen]]
[[categorie:rekenen]]
 +
[[categorie:kennisbasis pabo]]

Huidige versie per 5 apr 2011 03:36

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

Cijferen is het receptmatig rekenen met cijfers volgens een oplossingsmethode die opgebouwd is uit een vaste rij elementaire handelingen, die zeker tot het ene goede antwoord voert.

Achtergrond

Cijferen staat in dit opzicht lijnrecht tegenover hoofdrekenen. Bij hoofdrekenen rekent men met de (waarde van de) getallen en niet met de cijfers van de getallen. Men gebruikt tijdens de tussenberekeningen de eigenschappen van de bewerkingen (zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen). Het grote voordeel van cijferen is, dat je het ook kunt toepassen bij bewerkingen met (hele) grote getallen. In het tijdperk van rekenmachines en computers is het cijferen echter minder belangrijk.


Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE