Autisme en rekenen

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Versie op 15 jul 2014 07:35 van Root (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis die de sociale interactie en de communicatie belemmert en beperkt en zich steeds herhalend gedrag veroorzaakt. De stoornis begint al voor het derde levensjaar en kan niet genezen worden. Een persoon met een ernstige vorm van autisme kan niet zelfstandig leven. Vroeger dacht men dat alleen zwakbegaafde mensen autistisch konden zijn. Tegenwoordig wordt autisme als onafhankelijk van de intelligentie beschouwd.

Een andere term voor autisme is Ass. Ass is autisme spectrum stoornis.

Autistisch Spectrum

Autisme bestaat in verschillende gradaties en uit zich op veel verschillende manieren. Volgens de wetenschappelijke leidraad zoals deze momenteel wordt gehanteerd (DSM-IV) is er een drietal kerneigenschappen (sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, gedragspatroon.) dat in combinatie tot een autisme gerelateerde classificatie kan leiden. De spelregels waarbij met deze methode de score wordt bepaald, vormen feitelijk de grenzen van het autistisch spectrum. Binnen dit autistisch spectrum onderscheidt men:

  • het klassieke autisme
  • het Asperger syndroom
  • het Rett Syndroom
  • Childhood Disintegrative Disorder.

De rest van het spectrum valt onder PDD-NOS.

Pabo-vraag

Op 12 mei 2008 stelde een pabo-studente deze vraag:

Voor mijn afstudeerscriptie van de pabo doe ik een onderzoek voor een SO school in Hengelo. Wij werken met de methode Alles telt. Nu doen zich de nodige problemen voor tijdens de rekenmomenten in de groep, en dan met name voor de kinderen met ASS. Zij hebben veel moeite met het werken met de methode, raken snel afgeleid, snel de weg kwijt, ondervinden veel chaos in hun hoofd etc. Nu moet ik onderzoeken hoe je rekenen/wiskunde het beste kunt geven aan leerlingen met ASS. Momenteel bestaan de wiskundemomenten veel uit zelfstandig werken met de methode. Nu was mijn vraag aan u: vind u dat je ASS kinderen als wiskundemoment uit de methode kunt/moet laten werken? Of is het (zoals mij al eens is aangeraden) beter om kringactiviteiten te doen (op het gebied van realistisch rekenen/wiskunde)? En zo ja, kun je realistisch rekenen/wiskunde goed geven aan kinderen met ASS, en moet je hierbij ook verschillende oplossingsstrategieen aan bod laten komen? En is hier misschien speciaal materiaal voor ontworpen (visuele middelen ondersteund hen namelijk erg goed) of is 1 van de uitgaven die je op de site kunt bestellen (en ik zit te denken aan 'getalbegrip groep 3') geschikt voor deze doelgroep?

Antwoord van 13 mei 2008:

Op Speciaal rekenen staat o.a. een verwijzing naar een achtergrondartikel Het topje van de IJsberg en meer verwijzingen en hulpmiddelen. Daar staat in feite al een antwoord op je vraag: of je realistisch rekenonderwijs kunt geven aan kinderen in het speciaal onderwijs: het project speciaal rekenen ontwikkelt materialen die het gebruik van de methode vergemakkelijken. Ook software, zie bijvoorbeeld de cijferdoosjes.

Verder heeft Hans van Luit onderzoek gedaan naar (speciaal) rekenonderwijs, evenals Wied Ruijssenaars. Zie ook de site van Balans

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE