ZPD

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Algemeen

ZPD staat voor Zone of Proximal Development / Zone van de naaste ontwikkeling, en is een term van Vygotsky, waarmee wordt bedoeld: het verschil tussen wat een lerende zonder hulp kan en wat een lerende met een klein beetje hulp nog meer kan.

De definitie van Vygotsky zelf:

the distance between the actual developmental level as determined by independent problem solving
and the level of potential development as determined through problem solving under adult guidance,
or in collaboration with more capable peers (Vygotsky, 1978, p. 86)

Met de zone van de naaste ontwikkeling richt men zich op leeractiviteiten van leerlingen, die ook de ontwikkeling van het kind stimuleren. Kinderen moeten voortdurend op hun tenen staan, dat wil zeggen dat ze moeten werken aan taken waar ze bijna, maar nog niet helemaal, aan toe zijn. De hulp van de leraar, of een andere volwassene, wordt onmisbaar geacht.

Vygotsky among other educational professionals believes the role of education to be to provide children with experiences which are in their ZPD, thereby encouraging and advancing their individual learning. (Berk & Winsler, p. 24)

De ideeën van Vygotsky hebben het Nederlandse onderwijs bereikt via de Utrechtse hoogleraar Carel van Parreren en het werk van Frea Jansen-Vos in het project Basisontwikkeling.


Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE