Universiteitsmuseum Utrecht

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

  • wetenschapsmuseum

Achtergrond

In 1918 werd op de zolder van het Laboratorium voor Natuurkunde een collectie van ca. 1000 instrumenten gevonden uit de periode 1500-1850. Het bleek te gaan om instrumenten die tussen 1777 en 1850 waren aangeschaft door het Natuurkundig Gezelschap. Deze vondst was de aanleiding om de Stichting Universiteitsmuseum op te richten (1928).

Inmiddels waren ook archieven, prenten, foto's en realia die betrekking hadden op de geschiedenis van de universiteit en het studentenleven aan de collectie toegevoegd. In de jaren daarna heeft het Universiteitsmuseum collecties en objecten van universitaire instellingen overgenomen. Daarnaast werden objecten verworven door schenkingen van particulieren en door aankoop.

Geleidelijk veranderde de collectie van een natuurkundige in een universitaire, waarin inmiddels de meeste wetenschappelijke disciplines vertegenwoordigd zijn. Daarmee is de collectie van het UM een representatieve weerslag van het onderwijs en onderzoek aan de UU maar ook van de geschiedenis van de universiteit en het studentenleven.

Vijf hoofdcollecties van het Universiteitsmuseum:

  • Geschiedenis
  • Humane Geneeskunde
  • Diergeneeskunde
  • Natuurwetenschappelijke Instrumenten
  • Natuurlijke Historie


Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE