Top 2000

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Algemeen

De Radio2 Top 2000 is een begrip in Nederland en is ooit begonnen als ludieke afsluiting van de vorige eeuw. Luisteraars zonden lijstjes in met hun favoriete platen en de daaruit samengestelde Top 2000 vulde de laatste zes radio2 dagen van de 20e eeuw. Wegens enorm succes wordt dit sindsdien jaarlijks herhaald en is de top2000 inmiddels uitgegroeid tot een radio-evenement van ongekende omvang. In december 2006 werd de Top 2000 voor de achtste keer uitgezonden.

Van elk jaar is de Top 2000 ranglijst beschikbaar. Deze ranglijsten met elk tweeduizend platen vormen een enorme bron van statistische gegevens. Bovendien zijn de demografische gegevens van de stemmers opgeslagen en konden stemmers in 2007 ook een kleine enquête over muziek en aanverwante zaken invullen.

Top 2000 en wiskunde

In 2007 ging de Wiskunde Alympiade finale-opgave onder andere over de Top 2000. Voor de details zie de finale-opgave.

Het contact met Radio2 over de Alympiade-opgave leidde tot het verzoek om de Top 2000 te omlijsten met tal van verschillende statistieken. Deze statistieken zijn bedacht door Tom Goris en uit de gigantische database gefilterd door Fred Liauw, ICT-deskundige. Zo zijn er inmiddels Top 2000-en gemaakt per provincie, per leeftijd, per muziekvoorkeur etc. Uit deze lijsten zijn weer 'verschillijsten' gemaakt: relatieve afwijkingen ten opzichte van de Top2000. Per plaat is het percentage vrouwelijke en mannelijke stemmers uitgezocht; de verschillen in deze percentages zijn weer in een ranglijst gezet en leveren zo de lijst met typische vrouwen- en mannenplaten. De leeftijdsverdeling van alle stemmers vertoont twee pieken: een bij de 48-jarigen en een bij de 20-jarigen ... Reptielenhouders blijken van hardrock te houden, Noord-Hollanders niet van kerstplaten. Maar het merkwaardigst nog zijn de voorkeuren per sterrenbeeld. Je zou toch twaalf keer ongeveer dezelfde Top 2000 verwachten, maar niets is minder waar.

Veel van deze statistieken zijn (op basis van prognoses) tijdens de grote stemfinaledag (30 november) op Radio2 gepresenteerd. De definitieve lijsten, feiten, grafieken en diagrammen worden tijdens de Top 2000 al op de website van Radio2 geplaatst en in diverse regionale dagbladen. De Radio2 Top 2000 wordt uitgezonden van 26 december 00.00 uur tot 31 december 24.00 uur.

top2000.jpg top2000_1.jpg

Verwijzingen

Persoonlijke instellingen
GOOGLE