Tafeldidactiek

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Algemeen

De manier waarop men de kinderen de vermenigvuldigtafels van 1 tot en met 10 onderwijst, heet tafeldidactiek. Het principe van de reconstructiedidactiek is uitgewerkt in een tafeldidactiek waarin het gebruik van rekenstrategieën en kapstoksommen (ankerpunten) essentiële onderdelen zijn.

Deze tafeldidactiek is een mooi voorbeeld van een realistische leergang. Begonnen wordt met een verkenning van het verschijnsel vermenigvuldigen. De vermenigvuldigstructuren (rooster en sprongen op de getallenlijn) leert men in allerlei situaties verkennen. Dan komen de tafels in zicht: vermenigvuldigsommen om te automatiseren. Aandacht voor de uitkomsten (producten) en de werkwijze (strategieën). In een later stadium volgt dan het vastleggen en verder oefenen met de kennis van de tafels.

In vroegere mechanistische methoden ging het veel meer om het zonder meer inoefenen van de tafels (reproductiedidactiek).

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE