Structurerend tellen

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Algemeen

Structurerend tellen is een vorm van verkort tellen op basis van een bepaalde structuur die de teller in het materiaal ziet of die de teller in het te tellen materiaal zelf aanbrengt. Denk maar aan de situatie dat je een spaarpot met munten omgooit om te tellen hoeveel geld je hebt gespaard. Veel mensen leggen vervolgens rijtjes met een vaste waarde per rijtje. Je kunt je dat wel voorstellen. Bij het tellen kun je soms grote stappen nemen, omdat je bepaalde aantallen ineens ziet, zonder te hoeven tellen.

Voorbeelden zijn: het aantal ogen op een dominosteen, een postzegelvel, een turftabel, patronen, rechthoekige tegelpleintjes etc. Een gevorderde vorm van gestructureerd tellen is het tellen volgens de tientallige structuur van het positiestelsel. Kinderen leren in stapjes van 10/100/1000/10.000 etc te werken, aangezien dat aansluit bij de wijze waarop getallen geschreven worden.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE