Spel (Algemeen)

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

(Doorverwezen vanaf Spel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Inhoud

Algemeen

Een spel is een activiteit, buiten de gewone dagelijkse bezigheden, waaraan één of meer mensen deelnemen en waarin wordt geprobeerd één of meer vaardigheden of talenten ten volle te benutten of te vergroten.

In het meervoud is

  • spellen: spel als "spelmateriaal", zoals gezelschapsspellen en computerspellen;
  • spelen: het spel als bezigheid of activiteit, zoals behendigheidsspelen.

Een spel wordt over het algemeen voor het plezier van de deelnemers gespeeld, hoewel een doel van het spel ook kan zijn bepaalde vaardigheden of kennis te vergroten. Kinderen spelen omdat ze het leuk vinden, maar ze leren er ook van.

Spel en onderwijs

Het hangt van de eigen onderwijsvisie af of spel en onderwijs gecombineerd kunnen worden. In de kleuterklassen wordt veel gespeeld en spelenderwijs veel geleerd. Daarna, vanaf groep 3, is er een curriculum waarin spel een rol speelt - afhankelijk van de docent - maar waar de rol van spel kleiner lijkt te worden bij het ouder worden van het kind.

Spel en computer

Het Freudenthal Instituut (Universiteit Utrecht) doet onderzoek naar computergames voor gebruik bij het reken-wiskundeonderwijs.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE