Sokoban

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

Sokoban is een puzzel waar je dozen, blokken of kisten door een doolhof moet verplaatsen, zodat deze op bepaalde doelen worden geplaatst. Het is slechts mogelijk een enkele doos tegelijk te verplaatsen, en de dozen kunnen niet getrokken worden.

caravan_sokoban.jpg

Achtergrond

Sokoban ('magazijnwerker' in het Japans) is een puzzel waar de speler dozen door een doolhof (gezien van boven) moet verplaatsen, zodat deze op bepaalde doelen worden geplaatst. Het is slechts mogelijk een enkele doos tegelijk te verplaatsen, en de dozen kunnen niet getrokken worden. Omdat de puzzel niet eenvoudig fysiek gemaakt kan worden, is deze meestal gemaakt als computerspel.

Sokoban is in 1982 uitgevonden door Hiroyuki Imabayashi, en het spel is toen uitgegeven door Thinking Rabbit, een softwarefirma uit Takarazuka, Japan. Door Thinking Rabbit zijn later nog verschillende vervolgen uitgegeven zoals Boxxle, Sokoban Perfect en Sokoban Revenge. Als je geïnteresseerd bent om het spel eens te proberen, zal je zien dat er ontelbare klonen van Sokoban op het internet te vinden zijn, voor bijna elk computerplatform. Er bestaan ook enkele varianten van het spel Sokoban, zoals Hexoban, Trioban en Multiban.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE