Schema

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

Belangrijke hulpmiddelen bij het leren rekenen en het oplossen van wiskundige problemen is het gebruik van een representatie (schema of model).

Achtergrond

Een kenmerk van zo’n schema is dat je het meerdere malen kunt gebuiken. Het is bij wijze van spreken onafhankelijk van de situatiebeschrijving van de som. We zeggen dan ook wel dat het context onafhankelijk is. In de rekenles worden deze schema’s of modellen vaak kant en klaar aangeboden door de leerkracht of de rekenmethode. Een probleem kan dan optreden dat de leerlingen deze modellen niet snappen, of dat zij deze niet altijd correct toepassen. Zouden deze schema’s en modellen niet beter door de leerlingen zelf bedacht kunnen worden? Dan sluiten ze aan bij het beginniveau van de leerling. In interactie met andere leerlingen en de leerkracht kunnen dan deze zelfbedachte modellen steeds worden verbeterd bij het oplossen van nieuwe sommen. Onderwijspedagoge Ivanka van Dijk (Vrije Universiteit A’dam) heeft deze vraag onderzocht in tien groepen 7 van het basisonderwijs. Vijf groepen leerden met procenten werken waarbij als hulp bestaande modellen (zoals het strookmodel) werden aangeboden. De andere vijf groepen leerden het proces van modellen ontwerpen, zodat hun zelf bedachte modellen als hulp konden fungeren bij het leren werken met procenten.

Gebleken is dat kinderen die leren modellen te ontwerpen betere resultaten behalen dan kinderen die bestaande modellen aangeboden krijgen. Het loont dus om het proces van zelf modellen ontwerpen te doorlopen, omdat kinderen daarmee een flexibel hulpmiddel in handen hebben wat ze in kunnen zetten bij het leren begrijpen van procenten.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE