Samengestelde grootheid

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Algemeen

Bij verhoudingen tussen een deel en het geheel (zoals in ’20 van de 28 reizigers in een groepsreis’) gaat het over één grootheid (in het voorbeeld het aantal reizigers). Er zijn ook situaties waarin twee verschillende grootheden verhoudingsgewijs met elkaar worden vergeleken (zoals in ‘Mijn auto rijdt 1 op 20’). In het voorbeeld gaat het aantal kilometers en het aantal liters benzine dat nodig is om dit aantal af te leggen. De samengestelde grootheid in dit voorbeeld is benzineverbruik.

Een ander voorbeeld van een samengestelde grootheid is bevolkingsdichtheid (het aantal inwoners wordt verhoudingsgewijs vergeleken met de oppervlakte die deze inwoners innemen).

Ook (gemiddelde) snelheid is een voorbeeld van een samengestelde grootheid (de afgelegde weg wordt verhoudingsgewijs vergeleken met de daarvoor benodigde tijd). Situaties waarin samengestelde grootheden voorkomen, kunnen het beste onder gebruikmaking van een verhoudingstabel opgelost worden.

Verwijzingen

  • Gids voor rekenen en wiskunde

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE