Retentie

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

Retentie is de vaardigheid om feiten te onthouden. Bij effectiviteitsmeting zou dit nog wel eens een interessante variabele kunnen worden.

Retentie en games

De aanname is dan (en dat lezen we bij Fletcher) dat games om verschillende redenen wel eens een positieve invloed zouden kunnen hebben op het vasthouden van bepaalde (basale?) vaardigheden/weetjes in een bepaald domein:

  • doordat de motivatie hoger was tijdens het 'oefenen'/spelen is de vaardigheid beter 'ingeslepen';
  • doordat de context meer realistisch/levensecht is opgeroepen in de spelcontext (door onder andere het gebruik van narrative).

Wel stuit je bij retentie op het probleem van Transfer, waarbij Fletcher nog onderscheid maakt tussen near-transfer (dicht bij het spel, zowel in onderwerp als in de tijd) en far-transfer (een nameting maanden later bijvoorbeeld). Wellicht wordt de context zo specifiek dat je er alleen nog maar iets aan hebt als de vaardigheid als twee druppels water lijkt op wat je in het spel hebt gedaan.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE