Rekentuin

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

Rekentuin is tot commercieel product verworden onderzoeksomgeving van de Universiteit van Amsterdam.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is begonnen met (een onderzoeksproject) met een nieuw leerlingvolgsysteem op het gebied van rekenen: de Rekentuin. Met de Rekentuin (http://www.rekentuin.nl) kan de rekenontwikkeling van kinderen spelenderwijs met hoogfrequente metingen nauwgezet worden gevolgd. Aan dit project deden inde onderzoeksfase 20 verschillende scholen uit Amsterdam en omstreken mee. Omdat dit een groot succes was is het project in 2009 niet gestopt maar doorgezet en als product ondergebracht bij spin-off bedrijf Oefenweb.nl (http://www.oefenweb.nl). Deelname kost geld, maar desondanks groeit het product snel en doen er (december 2010) al meer dan 170 scholen mee.

rekentuin.jpg

Personen

  • Han van der Maas
  • Marthe Straatemeier

Achtergrond

Rekentuin is adaptief. De moeilijkheid van de sommen wordt automatisch aangepast aan de vaardigheid van het kind. Dit maakt de Rekentuin uitdagend voor zowel zwakke als (zeer) goede rekenaars. De Rekentuin past dan ook goed bij de doelstelling van passend onderwijs. Het adaptieve systeem maakt het tevens mogelijk om snel en nauwkeurig het niveau van een kind te bepalen.

De Rekentuin maakt gebruik van een nieuwe methode voor adaptief toetsen, die ontwikkeld is aan de vakgroep Psychologische Methodenleer van de UvA. Met deze methode biedt de Rekentuin gedifferentieerde oefenstof aan voor ieder kind zonder dat hiervoor instellingen van de docent nodig zijn. Hierdoor is de Rekentuin uitdagend voor kinderen van alle niveaus en is het programma ook uitermate geschikt voor kinderen met Rekenproblemen en kinderen die de stof al ver vooruit zijn. De Rekentuin is tevens leerzaam voor kinderen van alle niveaus doordat na elke fout antwoord direct te zien is wat het juiste antwoord had moeten zijn.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE