Realistisch reken-wiskundeonderwijs

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* Realistic_Mathematics_Education (english) * intern

Inhoud

Algemeen

Binnen het vakgebied rekenen en wiskunde bestaat sinds 1990 de vernieuwing ‘realistisch rekenen’, waarbij de nadruk ligt op inzicht en niet op het inoefenen van rekenregels en rekenprocedures. Dit betekent dat er meer tijd wordt ingeruimd voor begripsvorming. Idealiter ontdekken de kinderen de rekenregels zelf, met begeleidende steun van de docent (geleid heruitvinden).

Realistisch reken-wiskundeonderwijs wil leerlingen zover brengen dat ze (concrete) problemen en situaties kunnen oplossen met behulp van eigen strategieën en inzichten. Hierbij hoort een kritische zin, het leren vertrouwen op eigen denkkracht en tevens het ontwikkelen van plezier in wiskunde. Startpunt van dit leerproces vormen de voor kinderen voorstelbare (alledaagse) contextsituaties, waarbij kinderen diverse inhouden uitdiepen.

Kenmerken

Treffers (1987) beschrijft vijf karakteristieken van realistisch reken-wiskundeonderwijs

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE