O4NT

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

  • Onderwijs voor een nieuwe tijd ('Steve Jobs school')
  • Onderwijsconcept dat de nieuwsgierigheid van kinderen centraal stelt met ondersteuning van nieuwe technologie (waaronder iPad).
  • Initiatief in Nederland van o.a. Maurice de Hond (vanaf ongeveer 2011)

Achtergrond

  • van de website (april 2013)

Na de zomer zullen zeker tien scholen overgaan op het concept O4NT waar Maurice de Hond één jaar geleden het startschot voor gaf. Kenmerkend voor deze school is de inzet van de iPad volgens het principe elk kind een eigen apparaat. Daardoor is de aanwezigheid op school niet meer de hele dag nodig; de school zit deels in de iPad en die gaat mee naar huis en op reis. Ook is een vast lokaal en een eigen leerkracht niet meer aan de orde. De school is bovendien niet meer gebonden aan de schoolvakanties. Opvang en school lopen vloeiend in elkaar over: het gebouw is tussen half acht en half zeven open.

Via Peil.nl is uitgezocht hoe het staat met de penetratie van de iPad in gezinnen met jonge kinderen. Vier van de tien kinderen tussen vier en twaalf zijn regelmatig aan de slag op tablet of smartphone. Dat is een aanmerkelijke stijging ten opzichte van 2012. Gaat het in dit tempo door, dan is binnen drie jaar driekwart van de kinderen thuis op tablet of smartphone aan het werk. Een derde van de ouders bij wie kinderen thuis op een iPhone of tablet bezig zijn, geeft aan een school volgens het O4NT-concept te prefereren. Hieruit volgt dat scholen het zich niet meer al te lang kunnen veroorloven te blijven vertrouwen op boek en schriftje. Zeker tien scholen zullen in augustus omschakelen naar O4NT. In Sneek en Breda zal een Steve JobsSchool van start gaan in de meest zuivere vorm. In de gemeenten Almere, Amstelveen, Amsterdam, Bernisse en Emmen voeren scholen componenten van O4NT geleidelijk in. In elk geval krijgt elk kind op deze scholen de beschikking over een eigen iPad, dragen ouders bij aan de community die de school is en wordt op school behalve aan de kerndoelen ook gewerkt aan de vaardigheden die in deze eeuw nodig zijn: onder andere innovatie, creativiteit, flexibiliteit en teamwerken.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE