Nationale Doorsnee

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

  • Landelijk statistiek- onderzoek (uit 2000) voor, door en naar alle leerlingen van de brugklas en klas twee van het VO.

Achtergrond

Centraal staat de vraag: Wie is de gemiddelde leerling van Nederland? Om dit te weten te komen vullen de leerlingen een vragenlijst in met vragen over zichzelf. De vragen gaan o.a. over muziek, geld en school. Dit onderdeel wordt de meting genoemd. Op basis van de meting doen ze in groepjes een voorspelling/schatting over kenmerken van 'de gemiddelde leerling' van Nederland.

De Nationale Doorsnee is opgezet als wedstrijd; de leerlingen voorspellen de gemiddelde kenmerken van de gemiddelde leerling van Nederland. Met deze voorspelling kunnen zij een schoolreis naar Duinrell winnen.

Per school worden door een coördinator op school alle gegevens tot één bestand samengevoegd en per email opgestuurd naar het CBS. Alle deelnemende scholen sturen op 10 oktober hun bestanden op naar het CBS. Daar staat een heel team klaar om alle gegevens te verwerken en te analyseren zodat 's avonds bekend is welke klas de beste voorspelling heeft gedaan en wie de gemiddelde leerlingen van Nederland zijn. Een onderzoek op deze schaal is uniek en kan in Nederland alleen uitgevoerd worden door een organisatie als het CBS.

Dataset

  • Ruime 50.000 records met gegevens
  • Op basis van een vragenlijst (docx) met ongeveer 10 vragen.
tabel1_thumb.jpg tabel2_thumb.jpg


Verwijzingen

Versies van dit document

  • 20140306, dataset toegevoegd
  • 20130329, wikiteam
Persoonlijke instellingen
GOOGLE