Media Literacy

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Inhoud

Algemeen

Media literacy is the process of accessing, analyzing, evaluating and creating messages in a wide variety of media modes, genres and forms. It uses an inquiry-based instructional model that encourages people to ask questions about what they watch, see and read. Media literacy education is one means of developing media literacy. It provides tools to help people critically analyze messages to detect propaganda, censorship, and bias in news and public affairs programming (and the reasons for such), and to understand how structural features -- such as media ownership, or its funding model -- affect the information presented.

Mediawijsheid expertisecentrum

Mediawijsheid is een breed begrip, dat betrekking heeft op alle soorten media, op een grote diversiteit aan doelgroepen en op bescherming of juist op enabling van gebruikers. Veel organisaties werken op (onderdelen) van dit brede thema aan het vergroten van kennis, vaardigheden en een bewuste houding van mensen uit verschillende doelgroepen. Vanuit de maatschappij en de politiek is de wens geuit hier meer overzicht en synergie in te krijgen. Om de krachten van deze organisaties te bundelen en te voorkomen dat er ongewenste witte vlekken bestaan.

Daarom is op verzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een kwartiermakersgroep ingesteld om te adviseren over de inrichting en programmalijnen van een Mediawijsheid expertisecentrum.

Vrijdag 18 april 2008 is het kabinet met het advies akkoord gegaan.

Inhoudelijk doel van het Mediawijsheid Expertisecentrum is met de aangesloten organisaties een toename in vaardigheden van mensen te realiseren en het bij te dragen aan een bewuste, kritische en actieve houding en mentaliteit van burgers en instellingen in de gemedialiseerde samenleving.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE