Interactiviteit

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Inhoud

Algemeen

Interactiviteit is de mogelijkheid voor de gebruiker (van lesmateriaal) om in te grijpen in de loop van de gebeurtenissen.

Bij Wikipedia wordt onder 'interactive' het volgende verstaan:

In the fields of information science, communication, and industrial design, there is debate over the meaning of Interactivity. In the "contingency view" of interactivity, there are three levels: Noninteractive, when a message is not related to previous messages; Reactive, when a message is related only to one immediately previous message; and Interactive, when a message is related to a number of previous messages and to the relationship between them.

Interactivity is similar to the degree of responsiveness, and is examined as a communication process in which each message is related to the previous messages exchanged, and to the relation of those messages to the messages preceding them.

Interactiviteit als game-eigenschap

In het kader van het onderzoek naar games beschouwen we 'interactiviteit' als een eigenschap van een game. Het betekent dan vaak dat de speler in staat wordt gesteld om in te grijpen in de loop van de gebeurtenissen binnen het spel (stopzetten, opnieuw beginnen, e.d.)

Interactiviteit cultuur-historisch

In Raessens, J. (2008) wordt interactiviteit cultuur-historisch beschreven. Vanuit de beta-kant (informatica, usability-onderzoek) is er vaak de neiging om interactiviteit eenvoudig te vertalen in de 'mate waarin de gebruiker kan ingrijpen in de gebeurtenissen op het scherm' (met buttons, muis etc.). Raessens trekt het perspectief van interactiviteit veel breder en vergelijkt gaming en werken met software met cultuurgegevens zoals tv en film. Hij gebruikt het begrip 'participatory culture' om aan te geven dat nieuwe vormen van interactiviteit de mogelijkheid bieden dat gebruikers andere rollen innemen, concrete bijdrages leveren e.d.

De mogelijkheid om te participeren 'in de constructie' (en dus uit te stijgen boven eendimensionale consumptie) heeft een voordeel en een nadeel:

  • voordeel: reconfiguration and construction. Doordat je (regelmatig) in een actieve houding terecht kan komen zal een en ander meer eigen gemaakt worden.
  • nadeel: deconstruction. Spellen bouwen regels in die 'stug' zijn. De regels bepalen het spel, en als deze regels allerlei vooronderstellingen in zich herbergen (hoe we met elkaar omgaan, wat goede oplossingen zijn, etc.) dan heb je per definitie een gekleurde bril op en is objectief kijken lastig.


Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE