IGG

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

  • Instituut voor de Geschiedenis en Grondslagen van de Wiskunde en Natuurwetenschappen, Universiteit Utrecht
  • Institute for History and Foundations of Science

Achtergrond

  • Informatie voorjaar 2014

Het Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen is een van de onderzoeksinstituten van de Universiteit Utrecht. Het instituut is georganiseerd in twee secties.

Sectie Geschiedenis Leden van de sectie Geschiedenis geven cursussen over de geschiedenis van de natuurwetenschappen in het algemeen, alsook cursussen over gespecialiseerde onderwerpen, zoals thema’s uit de geschiedenis van de natuurkunde, scheikunde of biologie. Onderzoeksthema’s zijn onder andere: de ontwikkeling van concepten, ideeën en theorieën in de natuurwetenschappen vanaf ongeveer 1500 tot heden, in het algemeen; de geschiedenis van de natuurwetenschappen in Nederland in de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw, in hun sociale en culturele context; de geschiedenis van de biologie, in het bijzonder in Nederland, tussen 1550 en 1750 en tussen 1840 en 1940; de geschiedenis van de natuurkunde, in het bijzonder in Nederland, tussen 1700 en 1940; de geschiedenis van de scheikunde in Nederland tussen 1600 en 1940. Dit onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma van het Huizinga Instituut, Nederlandse Onderzoekschool voor cultuurgeschiedenis.

Sectie Grondslagen De sectie Grondslagen verzorgt zowel cursussen algemene wetenschapsfilosofie als cursussen over de grondslagen van de kwantummechanica, de grondslagen van de statistische fysica, en de filosofie van ruimte en tijd. De belangrijkste onderzoeksthema’s zijn: de grondslagen en interpretatie van de kwantumtheorie (met inbegrip van kwantuminformatietheorie en kwantummechanische meettheorie), de grondslagen van de statistische mechanica (analyse van het concept waarschijnlijkheid, bijzondere aandacht voor het concept entropie), en de filosofie van ruimte en tijd.


Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE