ICT en buitenschools leren

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

Hier bedoelen we het gebruik van ICT waarbij er geen vooropgezet plan is vanuit een onderwijscurriculum, het 'informele' leren.

Uit onderzoek is bekend dat de tijd die kinderen steken in 'spelen' (zelf ontdekkingstochten maken, zelf ergens goed in worden) ook deels ten goede kan komen aan bijvoorbeeld rekenvaardigheden (Schoenfeld, 2002; Von Glaserfeld, 1991; Cobb, 1988).

Vertaald richting ICT komen we hier terecht in de digitale varianten van constructiespeelgoed (bijv. Scratch) en games (zie een overzicht).

Opgemerkt moet worden dat het hier in vrijwel alle gevallen gaat om de combinatie van rekenen en wiskunde.

buitenschoolsleren.jpg

Achtergrond

PO

Vanuit RekenWeb is bekend dat motivatie bij de leerling ertoe kan leiden dat er 'bijna gedachteloos' in de thuissituatie doorgespeeld (doorgeoefend) kan worden met software voor rekenen (statistieken van het webgebruik van RekenWeb wijzen dit uit). Soms spelen ouders hierbij overigens ook een rol.


VO

De aanbieding van online software (o.a. door commerciële educatieve uitgevers) leidt er toe dat leerlingen makkelijk bij hun school-activiteiten kunnen en in principe buiten de schoolse setting (als huiswerk of vanuit eigen motivatie) kunnen werken aan rekenvaardigheden.

Voor de meer creatieve kant van buitenschools leren is er een zeer breed aanbod van Game Portals waar spelletjes tussen zitten die specifiek geschikt zijn voor rekenen (voor een dergelijke selectie zie overzicht van rekenspelletjes voor po/vo.

MBO

Hier is een bescheiden rol weggelegd voor het (met ICT) oefenen en onderhouden van rekenvaardigheden. Een mbo-leerling zal (gezien de leeftijd en het interessegebied) veel meer kiezen voor aan het beroep gerelateerde activiteiten.


Concrete producten op het gebied van rekenen met verantwoording (artikel)

Product

Omschrijving

Artikel direct

Artikel indirect

PO

VO

MBO

Dimension M

Een videogame met reken-wiskunde elementen refworks.jpg Kebritchi, 2008 PO VO

Monkey Tales

Computergame voor rekenen/wiskunde refworks.jpg Kebritchi, 2008; refworks.jpg Jonker, 2009; refworks.jpg Tobias, 2008 PO

Rekenruimte

Applicatie bij Getal en Ruimte refworks.jpg Shin, 2006 VO

RekenWeb

Collectie online spellen refworks.jpg Jonker, 2009 refworks.jpg Kebritchi, 2008; refworks.jpg Tobias, 2008 PO VO MBO

Scratch

Ontwerpsoftware van het MIT refworks.jpg Yardi, 2007 PO VO


Verwijzingen


Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE