Geld rekenen: tiki (mini-game)

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Inhoud

Algemeen

In dit spel moet geld eerlijk worden verdeeld, over negen vakken. Echter gaat het hier niet om euro’s, maar om zogenaamde tiki’s.

screenshot_color_nl.jpg

Niveau

Doordat er gebruik wordt gemaakt van andere munten, is de herkenbaarheid van de euro weg, wat het spel lastiger maakt.

Leerlijnen

Door middel van dit spel wordt gewerkt aan kerndoel 24, namelijk ‘de leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven’. Hierbij hoort de leerlijn dit ingaat op het oplossen van ‘problemen in verband met delen’.

Tevens wordt er gewerkt aan de kerndoel 26, namelijk ‘de leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen’. Hierbij hoort de leerlijn die ingaat op het ‘begrip van kommagetallen vanuit geld, zoals bij € 23,67’.

Ook wordt er gewerkt aan kerndoel 27, namelijk ‘de leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn’. Hierbij hoort de leerlijn die ingaat op het ‘betekenis geven aan de bewerking delen aan de hand van concrete situaties waarin sprake is van ‘verdelen’ en ‘opdelen’. Deze leerlijnen zouden moeten worden ontwikkeld bij leerlingen uit groep 5 en 6.

Verwijzingen


Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE