Geld rekenen: euro (mini-game)

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Inhoud

Algemeen

In dit spel moet geld eerlijk worden verdeeld. Het gaat in dit spel om geld verdelen over negen vakken. Het geld bestaat alleen uit muntgeld.

screenshot_color_nl.jpg

Niveau

Dit spel bestaat uit vier opdrachten, deze opdrachten zijn oplopend qua moeilijkheidsgraad.

  • In de eerste opdracht wordt gebruik gemaakt van zo’n 25 euromunten, waaronder alleen centen (5, 10, 20 en 50 cent) waardoor de deelsom oploopt tot 9 euro.
  • In de tweede opdracht wordt daarnaast ook gebruik gemaakt van de 1-euromunt en het muntje van 2 eurocent. Ook het aantal munten is verhoogd tot ongeveer 40 munten, met een totale waarde van €10,80.
  • In de derde opdracht wordt er niet meer gewerkt met de bekende euromunten, maar met onbekende munten. In deze muntensoort, op dit niveau, wordt er gebruik gemaakt van ongeveer 30 munten ter waarde van 1 t/m 9 cent. De totale waarde van deze munten is 135 centen.
  • In het vierde en laatste opdracht wordt er wel weer gebruik gemaakt van de bekende euromunten. Echter zijn het dit keer ongeveer 50 munten die verdeeld moeten worden, waardoor het totaalbedrag op €13,50 uitkomt.

Door de verhoging van het aantal muntjes wordt het steeds lastiger voor de leerling om na te gaan hoeveel geld er wordt getoond. Waardoor het automatisch ook lastiger wordt om na te gaan welk bedrag er in ieder vak moet worden geplaatst!

Leerlijnen

Door middel van dit spel wordt gewerkt aan kerndoel 24, namelijk ‘de leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven’. Hierbij hoort de leerlijn dit ingaat op het oplossen van ‘problemen in verband met delen’.

Tevens wordt er gewerkt aan de kerndoel 26, namelijk ‘de leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen’. Hierbij hoort de leerlijn die ingaat op het ‘begrip van kommagetallen vanuit geld, zoals bij € 23,67’.

Ook wordt er gewerkt aan kerndoel 27, namelijk ‘de leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn’. Hierbij hoort de leerlijn die ingaat op het ‘betekenis geven aan de bewerking delen aan de hand van concrete situaties waarin sprake is van ‘verdelen’ en ‘opdelen’. Deze leerlijnen zouden moeten worden ontwikkeld bij leerlingen uit groep 5 en 6.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE