Game Maker

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

* intern

Inhoud

Algemeen

  • Programma waarmee je eenvoudig je eigen computerspellen kunt maken.

gamemaker_layout.jpg

Achtergrond

Het programma is ontwikkeld om het een stuk eenvoudiger te maken om eigen spellen te maken. Er komt zo goed als geen programmeerwerk meer bij kijken. Een intuïtieve en eenvoudig te gebruiken interface waarin alles met verplaatsen in een scherm bereikt kan worden, maakt het mogelijk om snel je spellen te kunnen maken. Je kunt afbeeldingen importeren of zelf maken, evenals sprites (animated gifs), geluiden, ruimtes enz. en ze daarna meteen gebruiken. Je kunt eenvoudig je objecten definiëren die in een spel voorkomen en er gedrag aan toekennen. Bovendien is het mogelijk spellen te ontwikkelen waarin meerdere levels voorkomen met verschillende moeilijkheidsgraden. Indien je zelf alles in de hand wilt houden is dat ook mogelijk; het programma bevat namelijk een eigen programmeertaal, die jou de mogelijkheid biedt om je programma volledig naar jouw hand te zetten. Daarvoor moet je toch wel enige programmeerkennis hebben.

Game Maker is vooral bedoeld om tweedimensionale spellen mee te ontwikkelen. Dus geen driedimensionale spellen als Quake. Maar laat dat vooral geen teleurstelling zijn. Veel grote spellen zoals Age of Empires, de Command and Conquer-serie en Diabolo gebruiken tweedimensionale sprite-technieken, hoewel ze erg driedimensionaal lijken. Bovendien is het maken van tweedimensionale spellen eenvoudiger en sneller.

Make a Game

Make-a-Game is een wedstrijd waarbij leerlingen uit het voortgezet onderwijs zelf een educatieve game bouwen, heeft een groot aantal inschrijvingen opgeleverd. Ruim 900 leerlingen en coaches hebben zich aangemeld voor de wedstrijd. Zij zijn verdeeld over 215 teams en afkomstig van meer dan 100 scholen uit het voortgezet onderwijs uit heel Nederland. Make-a-Game wordt in 2005-2006 voor het eerst georganiseerd.

http://www.make-a-game.nl/

GameMaker op Leraar24


Bij het spelen van computerspellen denken veel mensen direct aan autoracen, oorlog voeren en een favoriet voetbalteam bespelen. Maar ze kunnen ook uitstekend worden ingezet voor educatieve doeleinden. Dit wordt 'Serious Gaming' genoemd. Leerlingen houden zich bezig met het bedenken, ontwikkelen en uitvoeren van een eigen spel. De kinderen leren op deze manier betrouwbare informatie zoeken, maar ook het creatief denken wordt gestimuleerd. In de video komt Pauline Maas aan het woord, gastdocent 'GameMaker'. Zij legt in de bibliotheek van Weert uit hoe de leerlingen te werk kunnen gaan.

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE