Eigen constructie

Uit Wiki reken-wiskundeonderwijs

Ga naar: navigatie, zoeken

Home   All   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Categorieën               Vragen               Google-zoek               Pagina toevoegen       English       intern

Inhoud

Algemeen

Wanneer kinderen bezig zijn met rekenen-wiskunde is het belangrijk dat ze ook de ruimte krijgen een eigen oplossing te zoeken voor het gestelde probleem. Als er alleen maar gereproduceerd wordt wat de leerkracht voordoet is het ‘repertoire’ dat het kind opbouwt om vergelijkbare problemen op te lossen kleiner zijn. Een kind dat naar aanleiding van een reeks sommen uit het gebied ‘rekenen tot 100’ zelf met de suggestie komt in één keer de sprongen met tien te nemen (terwijl in het boek wordt verteld dat je dat steeds met één sprong tegelijk moet doen), vindt zelf iets uit en zal de eerstvolgende keer makkelijker gebruik maken van deze opgedane kennis dan wanneer het volgens één vaste regel moet worden uitgevoerd die door de leerkracht is voorgeschreven.


Eigen constructie en games onderzoek

Ook bij het spelen van computer games kan constructieruimte worden gebruikt. Een bekend voorbeeld is het zelf aankleden van een hoofdfiguur in een spel (zoals bijvoorbeeld bij Sims), of het zelf kiezen van de racewagen in een race-spel. Dit is nog wel erg summiere constructieruimte. Het wordt (wiskundig inhoudelijk) interessanter als de constructieruimte ook geldt voor bijvoorbeeld het zelf maken van een eigen ‘level’ bij een spel. Door zelf een level te bouwen zal het kind zich moeten voorstellen of het gestelde probleem kan worden opgelost, hoe moeilijk het is, etc. Door op deze wijze meer mee te kijken vanuit de ogen van de ontwerper van het spel ontstaan nieuwe mogelijkheden voor leren en didactiek.

Het heeft wellicht ook te maken met het onderscheid tussen reproductie-toets-opgaven en constructie-opgaven (zie Toetspiramide).

Verwijzingen

Versies van dit document

Persoonlijke instellingen
GOOGLE